ЕС приветства решението на парламента в Скопие за утвърждаване на преговорната рамка

ЕС приветства решението на парламента в Скопие за утвърждаване на преговорната рамка

ЕС приветства решението на парламента в Скопие за утвърждаване на преговорната рамка

Република Северна Македония направи решителна крачка към ЕС - около това становище се обединяват водещи фигури в европейските институции по повод приетата от парламента в Скопие рамка за предстоящите присъединителни преговори.

"Днешното гласуване проправя пътя към междуправителствена конференция за Северна Македония следващата седмица, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той определя решението като съществена стъпка на страната към ЕС. Бъдещето ни е заедно и ви приветствам с отворени обятия", добави той.

"Поздравления за Северна Македония, това гласуване открива пътя към бързото начало на преговорите", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Това бе историческа възможност и вие се възползвахте", допълни тя.

"Днешното гласуване е историческо", заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. По нейните думи решението е огромна и важна стъпка напред. "То открива пътя за по-бързо европейско бъдеще на страната", допълни Мецола. "Мястото на Северна Македония е в ЕС", заяви още тя.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочи, че гласуването на парламента в Скопие е подкрепа за началото на преговорите и за общо европейско бъдеще. Той също нарича решението съществено по пътя на Албания и Северна Македония към ЕС във времена, когато има нужда от единство пред лицето на общите предизвикателства.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ