Европейският парламент потвърди ядрената енергия и природния газ като „зелени“

Европейският парламент потвърди ядрената енергия и природния газ като „зелени“

Европейският парламент потвърди ядрената енергия и природния газ като „зелени“

Европейският парламент потвърди предложението на Европейската комисия, което определя природният газ и ядрената енергия като благоприятни за климата източници на енергия в плановете на ЕС за енергийния преход, пише Ройтерс.

Гласуването проправя пътя предложението да се превърне в закон, стига 20 от 27-те държави-членки на блока да не решат да се противопоставят на този ход – нещо, което се смята за много малко вероятно.

Новите правила ще добавят газовите и атомни електроцентрали към т.нар таксономия на ЕС за устойчиво финансиране, която ще влезе в сила и ще се прилага от 1 януари 2023 г. Това означава, че инвестициите в двата вида енергия ще могат да бъдат считани за „зелени“.

От присъстващите 639 депутати 328 гласуваха „против“ резолюция, с която да се наложи вето на делегирания акт на ЕК за таксономията, докато 278 депутата гласува „за“ блокирането на приложението. 33 депутата се въздържаха.

Това означава, че опонентите на новите правила не успяха да съберат нужното им абсолютното мнозинство от 353 гласа в 705-местния парламент.

Този резултат ще донесе облекчение на Европейската комисия, която през февруари предложи инвестициите в природния газ и ядрените мощности да бъдат приети за допустими в зеления преход след повече от година забавяне и интензивно лобиране от различни правителства, както и от газовата и ядрената индустрия.

Таксономията на ЕС има за цел да внесе светлина в мрачния свят на устойчивото инвестиране, като гарантира, че всички финансови продукти, които имат претенции да бъдат считани за екологични, се придържат към строги стандарти.

Дебатът относно газовите и ядрените мощности раздели държавите от ЕС, законодателите и инвеститорите. Брюксел преначерта правилата многократно, чудейки се дали да постави зелен етикет на природния газ. Окончателното предложение на Европейската комисия доведе ожесточен дебат за това как да се постигнат целите за климата на фона на кризата с Русия доставките на газ от страната.

Ядрената енергия е източник, който не отделя въглероден диоксид, но пък произвежда радиоактивни отпадъци. Газът произвежда затоплящи планетата емисии, но някои държави от ЕС го разглеждат като преходно гориво при преминаването от по-мръсните въглища.

Зависещата от ядрената енергетика Франция и разчитащата на въглища Полша са сред страните, които подкрепят новите правила. България също попада в тези редици.

Правителствата на Австрия и Люксембург заплашиха да съдят ЕС, ако предложението за включване на ядрената енергия и природния газ в таксономията стане закон, докато Дания и други предупредиха, че този ход ще подкопае доверието в ЕС в борбата с изменението на климата.

Законодателите също така са на различни мнения относно начинът, по който законът ще се отрази на финансовите пазари, като някои предупреждават, че газовите и ядрените проекти могат да се сблъскат с по-високи капиталови разходи, ако им бъде отказан „зелен“ статут.

Други предполагат, че политическата символика на таксономията далеч надхвърля въздействието, което ще има върху инвеститорите, тъй като законът не забранява инвестициите в дейности без зелен етикет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ