ЕК приема атома и природния газ за "зелена енергия". Австрия веднага възрази

ЕК приема атома и природния газ за зелена енергия. Австрия веднага възрази

ЕК приема атома и природния газ за "зелена енергия". Австрия веднага възрази

Ядрената енергия и природният газ могат да бъдат считани за „зелена енергия“ в плановете на ЕС за енергийния преход. Европейската комисия реши, че двата типа енергия могат да бъдат класифицирани като „устойчиви“ в предложение за т.нар таксономия на ЕС за зелено финансиране, стига да отговарят на определени критерии, предаде Би Би Си.

С днешното си решение Европейската комисия на практика позволява проекти, свързани с тези горива да получават по-лесен достъп до финансиране. Но, има и определени условия. За да се определят като устойчиви проектите за атомни електорцентрали трябва да получат разрешение за строеж преди 2045 г. По-важното изискване е обаче, страните в които те са разположение да имат средствата и капацитета да съхраняват радиоактивните отпадъци, пише Ройтерс.

Решението на Брюксел обаче веднага предизвика остри реакции. Канцлерът на Австрия Карл Нехамер заяви, че „ядрената енергия не е нито зелена, нито устойчива“. „Не мога да разбера решението на ЕС“, добави той.

По непотвърдена информация Австрия е заплашила, че ще предприеме правни действия, ако този план бъде приет. Люксембург също обяви, че ще се присъедини към Виена в действията срещу ЕК. Испания също възразява срещу приемането на ядрената енергия и природния газ като „устойчиви“ източници.

ЕС си поставя за цел декарбонизацията и въглеродната неутралност до 2050 година, като според Европейската комисия този резултат може да бъде постигнат само с големи частни инвестиции. Нейните препоръки имат за цел именно да дават насоки на инвеститорите.

Решението обаче среща подкрепа от страна на Франция, която разчита предимно ядрена на енергия за генериране на електричество. Ядрената енергия има ниски въглеродни емисии, но крие други проблеми, включително опасения, свързани с безопасността, и нужда от място за складиране на опасни отпадъци.

Класифицирането на природния газ като „устойчив“ също има свои привърженици, които твърдят, че зависимите от въглищата страни могат да се възползват от инвестиции към този сравнително по-чист източник на енергия.

Най-голямата икономика в Европа – Германия, разчита в голяма степен на природния газ в собственият си енергиен микс, въпреки че министърът на околната среда на страната Щефи Лемке разкритикува плановете на ЕК.

Представителите на ЕС побързаха да обяснят, че тази промяна няма да доведе до въвеждане на изисквания държави или компании да инвестират в природен газ или ядрена енергия.

Вместо това т.нар таксономия определя кои типове енергия могат да бъдат класифицирани като „устойчиви“, така че частните инвеститори да знаят къде да влагат средства, посочват от ЕК. От нея също така зависи кои проекти могат да бъдат считани за „екологични“. Предполага се, че в списъка ще бъдат включени зелени проекти, които допринасят „съществено“ за поне една от целите на ЕС за климата, като в същото време не нанасят „сериозни щети“ върху други цели.

Служителите на ЕК посочват, че има строги изисквания за проектите, които могат да бъдат включени в този списък. Газовите централи в общността ще бъдат подложени на строги ограничения за въглеродните емисии и изискване да преминат към нисковъглероден газ до 2035 г. Новите ядрени електроцентрали пък трябва да получат разрешения за строеж преди 2045 г., за да бъдат определяни като подходящи за зелена инвестиция, и да бъдат разположени в страна с план и средства за безопасно обезвреждане на радиоактивни отпадъци до 2050 година

Освен правните действия на Австрия и люксембург, предложението на ЕК може да бъде блокирано от страните вЕС и от Европейския парламент. За целта е нужно мнозинство в ЕП да гласува против предложението, или 20 от 27-те страни членки на съюза да му се противопоставят.

Зелените партии вече водят кампания за набиране на нужните 353 гласа за блокиране на предложението в рамките на Европейския парламент.

Еврокомисарят по въпросите на финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес заяви, че ЕС се нуждае от всички инструменти, с които разполага, за да постигне климатичните си цели.

„Частните инвестиции са ключови“, коментира тя, като добави, че предположението начертава ясни и строги условия, които да помогнат за насърчаване на финансирането, нужно за прехода от въглища към по-чисти източници.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ