Петицията за приемането на България в Шенген се обсъжда в Брюксел на 18 юли

Петицията за приемането на България в Шенген се обсъжда в Брюксел на 18 юли

Петицията за приемането на България в Шенген, внесена от българския Консервативен институт, ще бъде обсъдена на 18 юли в Брюксел.   

Секретариатът на Комисията по петициите в Европейския парламент покани авторите да представят документа и да участват в обсъждането.

Петицията „България трябва да получи равностойно отношение за Шенген“ беше изпратена до Европейския парламент в отговор на отказа на Брюксел да приеме България и Румъния в безвизовото пространство от 1 януари 2023 г. Против присъединяването гласуваха Австрия и Нидерландия.

Консервативният институт настоява за незабавни действия за приемането на страната в Шенгенското пространство и припомня, че ЕС вече е дал поредица от положителни оценки за готовността на България, последната от които е от 2011 г.  

„Повече от десетилетие по-късно обаче Съветът още не е успял да приеме позиция, която трябваше да бъде просто формалност“, припомнят авторите на петицията и подчертават, че към България се прилага двоен стандарт.

Прокарването на изкуствени разделителни линии, неаргументираното отлагане на безалтернативни решения, а в определени случай директното потъпкване на основополагащи европейски принципи рушат доверието в Обединена Европа. Това помага особено на руската хибридна война, която съпътства военните й действия в Украйна. От висотата на политическите решения днес зависи бъдещето на съюза.  

Петицията беше първата инициатива на Консервативния институт, основан пред месец. Негов директор е д-р Нено Димов.

Дискусията за българския документ ще се излъчва чрез стрийминг на Европейския парламент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ