Унгария е замразила руски активи за €870 млн., България - за над €11 млн.

Унгария е замразила руски активи за €870 млн., България - за над €11 млн.

Унгария е замразила руски активи за €870 млн., България - за над €11 млн.

Около 870 милиона евро руски активи са били замразени в Унгария през ноември. Това съобщава унгарският вестник Nepsava, позовавайки се на доклад на Европейската комисия (ЕК). В същото време, според изданието, до момента Унгария е оповестявала официално за замразяване само на €3000.

Според данните, цитирани от Nepsava, размерът на замразените руски и отчасти беларуски активи в Италия е €2,3 млрд., в Германия – €2,2 млрд., в Австрия – €1,8 млрд., в Чехия - 10,8 млн. евро, Словакия - 4,9 млн. евро. Според изданието България също е сред страните, замразили руски активи на стойност €11,3 млн.  Общата сума на блокираните руски активи в страните от ЕС е приблизително 19 млрд. евро.

На 1 декември The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Европейската комисия не може да конфискува замразените средства на Банката на Русия за възстановяване на Украйна заради принципа на международния държавен имунитет, според който държавата не е длъжна да се подчинява на правителствата на други страни)

На ниво ЕК няколко месеца беше обсъждано създаването на законопроект за осъществяване на тази инициатива. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи да се създаде специален фонд от замразените 300 милиарда евро руски активи и 19 милиарда евро частни активи на руснаци за компенсиране на щетите в Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ