България записа положително търговско салдо в периода януари-април

България записа положително търговско салдо в периода януари-април

България записа положително търговско салдо в периода януари-април

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС от януари до април е положително и възлиза на 1.265 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт, публикувани днес.

Външната търговия на България расте със стабилни темпове, като в отчетения период износът на стоки за ЕС се е увеличил с 36.7% спрямо същия период на 2021 г. и е на стойност 19.561 млрд. лв., а вносът от Блока нараства с 29.2% и достига 18.296 млрд. лева. Основните търговски партньори на страната са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Нидерландия, които формират 68.8% от износа за страните- членки на ЕС.

През април износът за европейските страни нараства с 36.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 5.3 млрд. лв., а вносът от там нараства с 23.7% до 4.454 млн. лв. спрямо същия месец на 2021 г., сочи статистиката. Принос за експортния резултат имат секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (230.9%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (122.0%). Стоки от сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (211.5%) също е водещ в резултата при вноса през април.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ