BBC: Големи банки инвестират в продукти, съдържащи съставки от панголини и леопарди

BBC: Големи банки инвестират в продукти, съдържащи съставки от панголини и леопарди

BBC: Големи банки инвестират в продукти, съдържащи съставки от панголини и леопарди

Световни банкови гиганти инвестират в компании, които произвеждат традиционни китайски лекарства, съдържащи части от леопарди и панголини, при положение, че и двата вида са класифицирани като застрашени, съобщи BBC , позовавайки се на нов специален доклад.

Органът за разследване на околната среда (EIA) идентифицира 62 банки и финансови институции, които инвестират в три фармацевтични групи, произвеждащи девет продукта, за които се твърди, че съдържат съставки от леопарди или панголини.

Би Би Си се е свързала с въпросните компании за коментар.

Сред компаниите са британски гиганти в областта на финансовите услуги като HSBC, Prudential и Legal & General, както и световни инвестиционни фирми, сред които Goldman Sachs, UBS, Deutsche Bank и BlackRock.

Леопардите и панголините са признати за застрашени от изчезване в обозримо бъдеще животински видове. И двата вида са включени в списъка на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), която забранява международната търговска търговия с тях и части от тях, за да се гарантира, че оцеляването им в дивата природа няма да бъде застрашено.

Трите фармацевтични компании, посочени в доклада за ОВОС, са Tong Ren Tang group, Tianjin Pharmaceutical group и Jilin Aodong Pharmaceutical Group. Не всички компании, посочени в доклада на ОВОС, инвестират и в трите, но всички инвестират поне в една от тях.

В традиционната китайска медицина (ТКМ) леопардовата кост се използва като заместител на тигровата кост. Смята се, че тигровата кост укрепва костите и сухожилията, облекчава болката и помага да се отървете от вятъра. Счита се, че люспите на панголина подпомагат кръвообращението, лактацията и помагат за облекчаване на ревматични болки. Тези твърдения не са подкрепени с научни факти.

След публикуването на доклада Авинаш Баскер, специалист по правни и политически въпроси в ИАОС, призова китайското правителство да "изпълни препоръките на CITES и да забрани използването на части от тела на леопарди, панголини, тигри и носорози от всички източници за всякакви търговски цели на вътрешните си пазари".

"Използването на силно застрашени животни като леопарди, панголини, носорози и тигри в продукти на традиционната медицина не зачита препоръките на CITES, направени от международната общност за защита на тези видове. Това е използване в действително промишлен мащаб, което може само да приближи тези видове към изчезване, като същевременно изпраща смесени послания към потребителите, подхранва търсенето на техни части и производни и накърнява световната репутация на ТКМ", каза още Авинаш Баскер.

Особено разочароващо е да видим, че толкова много големи банки и финансови институции на практика подкрепят тази вредна експлоатация, особено след като толкова много от тях са се ангажирали да правят обратното", добави той. "Ако искат да имат някакъв авторитет по отношение на околната среда, те трябва да се оттеглят от производителите на ТКМ, използващи застрашени видове, при първа възможност."

ИАОС заяви, че не е в състояние да установи как се добиват съставки от леопарда или панголина.

В изявление HSBC заяви, че "не е пряк инвеститор и няма пряка експозиция към тези компании". Тя добави, че докладът на EIA включва отговор от HSBC Global Asset Management Canada, че "инвестициите на компанията в компаниите за ТКМ са били ограничени до пасивни или "проследяващи" фондове, а не до активно управлявани фондове". Това означава, че фондовете автоматично се инвестират в акции въз основа на свързан индекс - например FTSE 100 - който те следят.

Deutsche Bank заяви, че докладът се фокусира върху мениджърите на активи и насочи Би Би Си към DWS, компанията за управление на активи, която някога е била част от DB, но сега е отделно регистрирано дружество.

В свое изявление DWS заяви, че има "различни политики, свързани с ESG [екология, социална сфера и управление], които дават насоки за интегрирането на информацията за ESG в нашите инвестиционни процеси, ангажираност и дейности по гласуване в пълномощни, където комбинираме правата си на глас за активни и пасивни фондове.

"В световен мащаб няма активно управлявани фондове на DWS, инвестирани в някой от тези три емитенти", се казва в съобщението.

От Legal & General Investment Management заявиха, че "управляват много фондове спрямо различни доставчици на индекси, за да отговорят на голямо разнообразие от различни изисквания на клиентите".

"LGIM е наясно, че един от основните фактори за загуба на природа, както е посочено от Междуправителствената научно-политическа платформа за биоразнообразие и екосистемни услуги (IPBES), е "използването и експлоатацията на природни ресурси", което обхваща експлоатацията на диви видове", заяви фирмата.

"Като такива ние разработваме "рамка за природата", насочена към тези фактори на IPBES, която включва интегриране и оповестяване на висококачествени, последователни и специфични за местоположението данни, които се отнасят до поведението на компаниите по тези ключови въпроси, свързани с природата."

BlackRock e  отказала коментар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ