"Еърбъс" спира доставките на руски титан

Еърбъс спира доставките на руски титан

"Еърбъс" спира доставките на руски титан

Европейският авиационен гигант "Еърбъс"  няма да бъде зависим от доставките на руски титан в рамките на няколко месеца. Това обяви днес високопоставен представител на европейския самолетостроител, цитиран от Ройтерс. 

Русия е най-големият производител на титан, метал от стратегическо значение, който е високо ценен заради здравината си спрямо теглото. Той се използва основно в самолетни двигатели и колесниците на по-големите самолети. 

"В процес на отделяне сме, що се отнася до руския титан. Това ще се случи в рамките на месеци, а не на години",  заяви главният изпълнителен директор на подразделението за  отбрана и космическо пространство на "Еърбъс"  Михаел Шьолхорн.

"Не мога да ви дам точна дата, това е относително комплексен процес със сертифициране и всичко друго, което авиацията изисква, но ще се случи", коментира на  пресконференция за устойчивостта бившият шеф на операциите в "Еърбъс".

ЕС досега избягваше забраната върху руски стоки, освен стомана и въглища и титанът бе извън наложените ограничения след руската инвазия в Украйна.

"Еърбъс" съобщи, че се опитва да осигури алтернативни доставки, а конкурентът "Боинг"  обяви, че е спрял доставките на руски титан.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски постоянно призовава западните правителства да наложат по-строги икономически санкции срещу Русия.

"Еърбъс" обаче обяви през април, че санкции върху стратегически метали ще навреди на аерокосмонавтиката, като в същото време, ще засегнат незначително руската икономика, припомня Ройтерс.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ