Financial Times: Еврозоната ще успее да избегне рецесия през 2023 г.

Financial Times: Еврозоната ще успее да избегне рецесия през 2023 г.

Financial Times: Еврозоната ще успее да избегне рецесия през 2023 г.

Икономистите започват да вярват, че еврозоната ще успее да избегне рецесия през тази година, което представлява рязък обрат от скорошния им песимизъм, пише Financial Times, позовавайки се на резултатите от проучване, проведено от Consensus Economics.

Анкетирани икономисти прогнозират, че икономиката на еврозоната ще се разшири с 0,1% през 2023 г. Преди месец те очакваха рецесия.

Промяната се дължи, наред с други фактори, на по-ниските цени на енергията и по-ранното от очакваното повторно отваряне на китайската икономика, което може да стимулира глобалното търсене. Световният икономически форум в Давос също излезе с по-оптимистични решения, а Международният валутен фонд даде знак, че скоро ще повиши прогнозите си за глобалния икономически растеж.

По-специално ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че „ситуацията не е толкова лоша, колкото се страхувахме“. Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза, че световната икономика не се справя толкова зле, колкото се очакваше преди няколко месеца, въпреки че това не означава, че е в добра форма.

Икономистите се опасяваха, че Европа ще бъде сред най-засегнатите региони в света поради излагането си на последиците от конфликта в Украйна. Само преди няколко седмици Георгиева каза, че през 2023 г. "половината Европейски съюз ще бъде в рецесия".

Ръководителят на макроикономическите изследвания в ING Bank Карстен Бжески описа промяната в прогнозите на икономистите като "рецесия, която така и не се случи". „Заплахата от опасна енергийна криза намалява и инфлацията намалява по-бързо от очакваното“, казва и Сузан Стрийтър, анализатор в Hargreaves Lansdown пред изданието.

„Нашите възгледи се промениха радикално от октомври“, обяснява и Андрю Кенингам, главен европейски икономист в Capital Economics. Държавната подкрепа се оказа по-щедра от очакваното във време когато и автомобилната индустрия се възстанови по-силно от прогнозираното, добави той.

Според икономиста на UBS Анна Титарева шансът за рецесия сега е под 30% в сравнение с около 90% миналото лято. Тя каза, че подобрените вериги за доставки, силният пазар на труда и излишните спестявания са причината за икономическата устойчивост на еврозоната и Европа е успяла да напълни хранилищата за газ през последните месеци, което значително облекчава опасенията относно ограниченията за използването на това гориво.

В допълнение, повишеното търсене в Китай „би насърчило значително европейската търговия, особено Германия“, казва и икономистът на Goldman Sachs Свен Яри Стен.  Анализаторите от JPMorgan повишиха прогнозата си за растеж на БВП на еврозоната за 2023 г. до 0,5% миналата седмица на фона на падащите цени на природния газ.

Някои експерти обаче все още очакват рецесия. Икономистът от Barclays Bank Силвия Арданя отбелязва, че макар и рецесията да не бъде толкова дълбока, колкото се допускаше досега, икономиката на еврозоната все пак ще се свие за две последователни тримесечия, което отговаря на техническото определение за рецесия. Кенингам от Capital Economics предупреждава, че агресивното повишаване на лихвите на Европейската централна банка може да доведе до по-слабо възстановяване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ