Германската икономика влезе в рецесия

Германската икономика влезе в рецесия

Германската икономика влезе в рецесия

Германия навлезе в рецесия. Това показват нови данни, които потушиха надеждите, че най-голямата икономика в Европа може да избегне подобна съдба въпреки войната в Украйна, пише Блумбърг.

Брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 0,3% през периода януари-март спрямо предходните три месец, съобщи  статистическата служба на страната „Дестатис“. През периода октомври-декември бе регистриран спад от 0,5%. Две поредни тримесечия на спад на БВП се обозначават като техническа рецесия.

Резултатът е сериозен проблем за Германия, която се размина с най-мрачните сценарии, от които се опасяваше след инвазията на Русия, но все пак изпадна в рецесия, въпреки че канцлерът Олаф Шолц изключи подобен сценарии през януари.

Виновникът е ключовият производствен сектор, където задълбочаващият се спад поставя под съмнение възстановяването, което мнозина очакват за следващите тримесечия.

Слабостта на индустриалния сектор оказва влияние върху бизнес перспективите. Измерителят на очакванията на института Ifo падна за първия месец от осем през май, докато проучване на лобистката група DIHK прогнозира нулев растеж на БВП за 2023 г.

Доклад на Бундесбанк тази седмица предложи известен оптимизъм – предполагайки, че икономиката може да нарасне „леко“ през това тримесечие, тъй като големите натрупани поръчки, облекчаването на проблемите по веригите за доставките и по-ниските разходи за енергия подкрепят производителите.

Но търсенето на стоки намалява, тъй като потребителите, изправени пред висока инфлация, предпочитат да харчат пари за свободното време и пътувания. Това прави икономическия растеж все по-неравномерен - тенденция, която според някои анализатори не е устойчива.

„Нещо ще трябва да се промени“, каза тази седмица икономистът от ING Карстен Бжески. „Вероятно услугите ще страдат все повече от слабата производствена дейност и слабите разполагаеми доходи“, добави той.

За икономистите от Commerzbank рецесия през втората половина сега изглежда по-вероятна от възстановяването, което повечето от техните колеги продължават да прогнозират.

Инфлацията не помага - тя все още е над 7% и не се очаква да се оттегли бързо, тъй като нарастващите заплати подхранват силен основен натиск, според Бундесбанк.

Усилията на Европейската централна банка да върне ценовите печалби до целевите си 2% рискуват допълнително да забавят търсенето. Банковите заеми вече стават по-скъпи и повишаването на лихвените проценти все още не е приключило, което рискува по-силно забавяне на растежа.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ