Главният икономист на ЕЦБ: Нужни са нови лихвени повишения, макар че инфлация е близо до своя връх

Главният икономист на ЕЦБ: Нужни са нови лихвени повишения, макар че инфлация е близо до своя връх

Главният икономист на ЕЦБ: Нужни са нови лихвени повишения, макар че инфлация е близо до своя връх

Ръстът на потребителските цени вероятно е близо до своя връх. Това заяви главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, като същевременно призна, че лихвите отново ще се повишат.

„Вероятно е твърде рано да се направи такава преценка, но бих бил достатъчно уверен, ако трябва да кажа, че вероятно сме близо до пиковата инфлация“, каза Лейн пред вестник Milano Finanza в интервю, публикувано във вторник. „Но дали това вече е пикът или той ще пристигне в началото на 2023 г., все още не е сигурно“, добави той.

Седмица и половина преди следващото заседание на ЕЦБ за определяне на лихвените проценти, индикациите от членовете на институцията са, че темпото на повишение на лихвите може да бъде забавено. Управителят на Ирландската централна банка (ИЦБ) и член на ЕЦБ Габриел Махлуф каза в понеделник, че движение с половин процентен пункт, след няколко последователни увеличения от 75 базисни пункт, е най-вероятният резултат от срещата. Говоренето за по-голяма умереност в повишението на лихвите идва първото забавяне на инфлацията в еврозоната от година и половина години.

„Наистина очакваме, че ще са необходими повече увеличения на лихвените проценти, но вече е направено доста по тази точка“, каза Лейн. „Началната точка сега е различна. Вече повишихме лихвите с 200 базисни пункта. Трябва да вземем предвид мащаба на това, което вече сме направили“„ добави той.

Що се отнася до потребителските цени, главният икономист на ЕЦБ каза, че не може да „изключи допълнителна инфлация в началото на следващата година“.

„След като преминем първите месеци на 2023 г., през пролетта или лятото, трябва да видим значителен спад в нивото на инфлация. Въпреки това преминаването на инфлацията от настоящите много високи нива обратно до 2% ще отнеме време“, обясни Лейн.

Запитан дали темпът на инфлация може да спадне до 6%-7% през 2023 г., той отговори, че „първоначалното понижение от настоящите високи темпове ще бъде около това равнище“, което ще бъде последвано от по-нататъшно намаление.

„Все пак, ние наистина смятаме, че ще има втори кръг на инфлация“, каза Лейн, цитирайки по-големи от обичайните увеличения на заплатите през следващите три години. „Ето защо ще отнеме известно време, за да се върнем към нашата цел от 2%. Така че ефектите от втория кръг ще стимулират инфлацията през следващата година и през 2024 г.“, допълни той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ