Инфлацията в ЕС се забави за пети пореден месец до 8,3% през март

Инфлацията в ЕС се забави за пети пореден месец до 8,3%  през март

Инфлацията в ЕС се забави за пети пореден месец до 8,3% през март

Темпът на потребителските цени в  Европейския съюз(EС) се е забавил за пети пореден месец през март 2023 г., достигайки 8,3% на годишна база. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

В същото време хармонизираната инфлация в България през март е намаляла до 12,1% от 13,7% през февруари.

По-висока  инфлация през миналия месец е отчетена в осем други страни -членки на ЕС. Това са Унгария, Латвия, Чехия, Естония, Полша, Литва, Словакия и Румъния.

Най-ниска годишна инфлация през март е отчетена в Люксембург (2,9%), следван от Испания (3,1%) и Нидерландия (4,5%), докато най-висока инфлация беше отчетена в Унгария (25,6%), Латвия (17,2%) и Чехия (16,5%).

Данните на евростатистиката сочат още, че в 15 от 27-те  страни-членки на ЕС годишната инфлация през март е по-ниска от средноевропейското ниво от 8,3%, докато в останалите 12 членове на съюза тя е над средното ниво.

В осем  държави от ЕС през март е отчетена по-висока инфлация, отколкото в България. Начело е Унгария (25,6%), следвана от Латвия (17,2%), Чехия (16,5%), Естония (15,6%), Полша (15,2%), Литва (15,2%), Словакия (14,8%) и Румъния (12,2%),

По-ниска инфлация спрямо тази в Българияп е отчетена в Хърватия (10,5%)  и Словения (10,4%), сочат още данните на Евростат. 

Потребителските цени в еврозоната през март тази година пък са се увеличили с 6,9% на годишна база, като това е най-ниското темпо от февруари 2022 г. Така на практика инфлацията в еврозоната през миналия месец се забави спрямо 8.5% през февруари, показват данните на Евростат. 

Въпреки забавянето ръстът на потребителските цени в еврозоната остава доста над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%.

Цените на енергията в еврозоната през март се понижават за първи път от две години - с 0,9% на годишна база, поскъпването на индустриалните стоки се забави до 6,6% от 6,8% през февруари.

В същото време цените на храните, алкохола и тютюна се ускориха миналия месец до 15,5% от 15%, за услугите - до 5,1% от 4,8%.

Потребителските цени без храни и енергия (CPI Core index) нарастват с рекорден темп през март - с 5,7% на годишна база при 5,6% през февруари. Растежът на индекса CPI Core пък се ускорява за четвърти пореден месец, отчитат още от евростатистиката.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ