Инфлацията в еврозоната се забави до 2,4% през март

Инфлацията в еврозоната  се забави до 2,4% през март

Инфлацията в еврозоната се забави до 2,4% през март

Инфлацията в 20-те държави от еврозоната се понижи до 2,4% през март, според данни, публикувани в сряда, повишавайки очакванията за пристъпване към намаления на лихвените проценти от ЕЦБ през лятото, съобщи CNBC.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че процентът ще остане стабилен спрямо предходния месец на 2,6%. Основният темп на инфлация, без енергията, храните, алкохола и тютюна, се охлади от 3,1% до 2,9%, което също е под очакванията.

Въпреки това, инфлацията в сектора на услугитe, ключов показател за Европейската централна банка(EЦБ), остана на 4% за пети пореден месец, сочейки продължаващ натиск от растежа на заплатите.

Друг показател за ЕЦБ, публикуван в сряда, равнището на безработица в еврозоната, беше 6,5% през февруари, стабилно спрямо януари, но спад от 6,6% през февруари 2023 г.
Покачването на цените във Франция и Испания беше по-малко от прогнозираното миналата седмица. Във вторник общата инфлация в най-голямата икономика в блока, Германия, беше оценена на тригодишно дъно от 2,2%.

Пазарите очакват Централната банка на еврозоната да започне да намалява разходите по заеми през юни - позиция, отразена в неотдавнашните съобщения на ръководителите на ЕЦБ. Те следва да проведат среща за паричната политика на 11 април.

Дори ръководителят на австрийската централна банка Роберт Холцман, ястреб от ЕЦБ, който по-рано каза, че е възможно да няма никакви съкращения през 2024 г., каза пред Ройтерс тази седмица, че няма „по принцип възражения срещу облекчаването през юни“.

„Настоящият разказ ясно сочи към първо намаление на лихвените проценти през юни“, каза Карстен Бжески, глобален ръководител на макросектора в ING, в бележка в сряда. Това се дължи на данните за инфлацията през март, както и на данните за ръста на заплатите и прогнозите на персонала на ЕЦБ за брутния вътрешен продукт и инфлацията, които ще бъдат публикувани дотогава, каза той.

Камил Ковар, старши икономист в Moody’s Analytics, каза, че съобщението от сряда „изля студена вода върху идеята, че последната миля в победата над инфлацията ще бъде най-трудна“, и повтори призива за пет намаления на лихвите тази година.

„Инфлацията намаля въпреки скока в енергийната инфлация и тласъка от ранния Великден. Дори ако добрата водеща цифра прикри някои по-неблагоприятни подробности, като услугите, които идват горещи, докато цените на храните се сринаха, инфлацията като цяло все още е на път да падне под 2% някъде през лятото“, каза Ковар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ