Италия строи с 12 млрд. евро мега мост до Сицилия

Италия строи с 12 млрд. евро мега мост до Сицилия

Италия строи с 12 млрд. евро мега мост до Сицилия

Правителството на Италия обяви, че ще отдели 12 млрд. евро за изграждане на огромен мост, който да свърже остров Сицилия с континенталната част на страната, предаде Ройтерс, цитира от БНТ. 

Изграждането на такъв мост се планира от десетилетия, но компанията, създадена за надзор на строителството, бе закрита през 2013 г. като част от усилията за свиване на държавните разходи в момент, когато Италия се бореше да овладее нарастващия си държавен дълг по време на продължителна рецесия.

Икономическият министър Джанкарло Джорджети уточни, че сумата ще бъде инвестирана в течение на няколко години, като първите три транша ще бъдат направени до 2026 година. Мостът, свързващ Сицилия с южния регион Калабрия, ще бъде с дължина 5 км, като ще включва централна отсечка от 3,3 км. По този начин той ще надмине сегашния рекордьор - моста "Чанаккале" в Турция с неговите 2,02 км. Миналия месец консорциум, начело с италианската група "Уибилд", обяви, че е представил обновена версия на проекта, включваща най-новите технологични разработки и технически регулации.

В Италия мостът е обект на силни спорове. Ожесточени са критиките дали е разумно да се строи в активна сеизмична зона, както и твърдения, че проектът е вреден за околната среда. Идеята обаче има силна подкрепа като перспектива за осигуряване на бърза жп и шосейна връзка, която да даде тласък на хронично недоразвитата икономика на Южна Италия. Твърди се също така, че мостът ще даде възможност товарни кораби от Суецкия канал да бъдат разтоварвани в Сицилия, откъдето влакове да превозват стоките на север, което ще намали нуждата от скъпи курсове през Средиземно море.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ