ОПЕК+ не вижда сериозно въздействие от облекчаването на петролните санкции срещу Венецуела

ОПЕК+ не вижда сериозно въздействие от облекчаването на петролните санкции срещу Венецуела

ОПЕК+ не вижда сериозно въздействие от облекчаването на петролните санкции срещу Венецуела

Облекчаването на петролните санкции на САЩ срещу страната -членка на ОПЕК Венецуела засега едва ли ще изисква промени в политиката от страна на групата производители от "ОПЕК +", тъй като възстановяването на производството вероятно ще бъде постепенно, посочиха източници от картела пред Ройтерс.

Отношението на "ОПЕК +" към облекчаването на санкциите означава, че групата, която произвежда над 40% от световния петрол, не очаква някаква значителна ценова реакция от този ход, въпреки че чрез него Вашингтон търси начини да ограничи растящите световни цени на петрола и опасенията за доставките, свързани с конфликта в Близкия Изток.

В сряда администрацията на президента Джо Байдън облекчи санкциите върху петролния сектор на Венецуела в отговор на споразумението, постигнато между правителството и опозиционните партии за изборите през 2024 г.

Добивът на петрол във Венецуела, един от основателите на ОПЕК, се срина, откакто САЩ започнаха да налагат санкции на нейната петролна индустрия през 2017 г. Според източниците на Ройтерс от "ОПЕК +" не се очаква бързо възстановяване на венецуелските петролни добиви въпреки облекчаването на санкциите.

"Нека видим нивото на производство, което ще бъде добавено. Може би ще бъдат скромни количества, така че тогава е малко вероятно да видим промяна в политиката", посочи един от източниците, цитиран от Ройтерс и БНР.

Друг източник от "ОПЕК +" каза, че възстановяването на производството вероятно ще бъде постепенно и няма да има въздействие върху политиката на петролната група в краткосрочен план.

Производството на Венецуела нараства бавно през последните две години, показват данни на ОПЕК, въпреки че при 733 000 барела на ден през септември, то остава далеч под производството от 2,4 милиона барела на ден през 2016 г.

Заедно с Иран и Либия, Венецуела е един от членовете на ОПЕК, освободени от намаляване на доставките от по-широкия формат "ОПЕК +" поради вътрешни или външни предизвикателства пред тяхното производство. Четвърти източник от петролния картел посочи, че това ще остане така.

Франсиско Моналди, латиноамерикански енергиен експерт от Института "Бейкър" на Университета "Райс", каза пред Ройтерс, че производството на Венецуела се очаква да нарасне с между 170 000 и 200 000 барела на ден през следващите две години, подхранвано от по-голям добив от съвместни предприятия с чуждестранни компании.

Страната се нуждае от дълъг списък от неща, за да се превърне отново в по-значим износител на петрол, включително десетки сондажни платформи, милиарди долари за подмяна на инфраструктурата на рафинериите, поточни станции и преработватели на суров петрол и надеждно захранване, посочват анализатори.

Междувременно петролните фючърси заличиха първоначалното си по-рязко поевтиняване в четвъртък с около 2% след облекчаването на американски петролни санкции срещу Венецуела, като към 18.00 часа българско време вече се търгуват близо до вчерашните нива на затваряне, съответно към 91,35 долара за барел за петрола сорт Брент и около 88,30 долара за американския ле суров петрол WTI.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ