Рецесията в Германия ще бъде по-мека от очакваното

Рецесията в Германия ще бъде по-мека от очакваното

Рецесията в Германия ще бъде по-мека от очакваното

Рецесията, в която се очаква да изпадне Германия тази зима, ще бъде по-лека от по-рано предвижданата. Това пише в най-новата прогноза на мюнхенският институт "Ифо" (ifo), според която догодина германската икономика ще се свие с едва 0,1 на сто, цитирана от БТА. В есенната си прогноза експертите очакваха намаление на брутния вътрешен продукт на страната в размер на 0,3 на сто.

Институтът преразгледа нагоре и очакванията си за икономически растеж през настоящата година – с 0,2 процентни пункта - до 1,8 на сто.

"Третото тримесечие на 2022 г. беше много по-добро от очакваното", с ръст на БВП от 0,4 на сто. През последното тримесечие на тази и първото тримесечие на идната година икономиката ще се свие, но след това ще започне да се възстановява отново, каза Тимо Волмерсхаузер, ръководител на прогнозите в "Ифо". През 2024 г. германският БВП отново ще нарасне - с 1,6 на сто.

Нивото на потребителските цени ще спадне от 7,8 на сто през 2022 г. до 6,4 на сто през 2023 г. И двата показателя са значително по-ниски, отколкото се предполагаше в есенната прогноза, тъй като сега се отчитат ограниченията на цените на електроенергията и газа. За 2024 г. институтът очаква инфлацията да спадне до 2,8 на сто.

Силният натиск, движещ цените нагоре, ще намали реалните разполагаеми доходи на частните домакинства, особено през настоящото зимно полугодие, и по този начин ще охлади икономиката. Едва от втората половина на 2023 г. има вероятност доходите да нараснат с по-висок от инфлацията темп, и следователно частното потребление вероятно ще набере скорост.

Очаква се още през зимното полугодие временно съкращаване на работно време за някои служители. Същевременно растежът на заетостта до голяма степен ще спре, като ще се засили отново, но с бавни темпове, едва през второто шестмесечие на 2023 г.

Растежът на заетостта се очаква да се забави от около 554 000 души през 2022 г. до 77 000 души през 2023 г. и 80 000 души през 2024 г. Безработицата ще нарасне с 84 000 души през следващата година, и ще намалее със 117 000 души през 2024 г. Така нивото на безработица ще се повиши от сегашните 5,3 на сто до 5,5 на сто догодина, преди да спадне обратно до 5,3 на сто година по-късно.

Прогнозите на "Ифо" се базират на сценарии, при който не фигурира недостиг на газ през идните две години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ