Ревизирани данни показаха, че еврозоната всъщност се е разминала с рецесия

Ревизирани данни показаха, че еврозоната всъщност се е разминала с рецесия

Еврозоната е избегнала зимна рецесия, като ревизираните данни показват, че тя е била в застой в началото на тази година, но не се е свила, както смяташе досега, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на региона на единната валута е останал без промяна през първото тримесечие на годината, показват данни на уебсайта на европейската статистическа служба Евростат в четвъртък. Тази стагнация представлява ревизия нагоре в сравнение с предходния отчет за спад от 0,1% през първото тримесечие, който, съчетан с понижение през последното тримесечие на 2022 г., предполагаше техническа рецесия.

„Независимо дали еврозоната се е свила през зимата, или не, перспективите за продължителна слабост остават.“, каза Джейми Ръш, главен икономист за Европа в Bloomberg Economics. „Когато въздействието на енергийния шок отмине, то отстъпва място на натиска от строгата парична политика. Това ще забави растежа през останалата част от годината“, добави той.

Производственият сектор е оказал най-голямото въздействие за забавяне на растежа. Инфлацията също тежи в региона, въпреки че е намаляла почти наполовина от своя връх от 10,6% през октомври. На този фон Европейската централна банка е готова да повиши лихвените проценти отново на срещата си следващата седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ