Саудитска Арабия намалява добива на петрол заради опасения за слабо търсене

Саудитска Арабия намалява добива на петрол заради опасения за слабо търсене

Саудитска Арабия намалява добива на петрол заради опасения за слабо търсене

Решението на Саудитска Арабия да удължи доброволното намаляване на добива на петрол до края на 2023 г. не е опит за повишаване на цените. Това заяви саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман на Световния петролен конгрес в Калгари, цитиран от Financial Times.

"Не става въпрос за повишаване на цените, а за вземане на правилни решения въз основа на наличните данни", обясни Абдулазиз бин Салман.

Министърът все още не смята, че е ясно дали темпът на глобалния икономически растеж е достатъчен, за да стимулира по-голямо търсене на петрол.

"Въпросът все още е какво ще се случи в Европа по отношение на растежа. Въпросът е и какво ще направят централните банки с лихвените проценти и как ще се почувства икономиката на САЩ в контекста на случващото се в световен мащаб", добави министърът на енергетиката.

Той също така отбеляза, че няма никаква сигурност за ситуацията в Китай.

Действията на ОПЕК са насочени към поддържане на стабилни пазари и подобряване на глобалната енергийна сигурност, а не към постигане на определено ниво на цените на петрола, увери Абдулазиз бин Салман.

В началото на септември Саудитска Арабия обяви удължаването на доброволното съкращаване на производството на петрол с 1 млн. барела дневно до края на 2023 г. На този фон цените на петрола рязко се повишиха, като цената на сорта Брент надхвърли 95 долара за барел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ