Шолц призова за нов тласък в преговорите за свободна търговия между ЕС и Меркосур

Шолц призова за нов тласък в преговорите за свободна търговия между ЕС и Меркосур

Шолц призова за нов тласък в преговорите за свободна търговия между ЕС и Меркосур

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че е важно да бъдат съживени буксуващите преговори за споразумение за свободна търговия между ЕС и страните от Меркосур, предаде ДПА.

"Преговорите вече продължиха достатъчно дълго", заяви Шолц след среща с аржентинския президент Алберто Фернандес в Буенос Айрес, първата спирка от четиридневната му визита в Аржентина, Чили и Бразилия.

"Ето защо сега е важно всеки да даде своя принос в конструктивен дух, да работим заедно и да намерим начин да доведем скоро преговорите до успешен край", каза още Шолц.

Фернандес заяви, че той и бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва са постигнали съгласие по въпроса.

"Искаме да прокараме това споразумение и то да заработи. Това ще бъде от полза за Латинска Америка и по-специално за Меркосур, ще бъде от полза за Европа. То ще укрепи също и мултилатерализма в един свят, който отново е на път да стане двуполюсен", каза аржентинският президент.

По време на срещата на Шолц с Фернандес бяха подписани и споразумения за сътрудничество в областта на стартиращите предприятия и енергийния сектор. Второто споразумения се отнася главно до зеления водород.

Шолц, който търси алтернативни енергийни източници след прекъсването на доставките от Русия заради войната в Украйна, изрази интерес и към аржентинския втечнен газ. Аржентина има едно от най-големите находища на шистов газ в света, но добивът е труден, отбелязва ДПА.

Двамата лидери обсъдиха и ситуацията в Украйна. Фернандес подчерта, че, за разлика от Германия, Аржентина не планира да доставя оръжия на Киев, предава БТА. "Аржентина и Латинска Америка не мислят да изпращат оръжия на Украйна или на която и да е друга страна в конфликт", заяви левият лидер.

От Буенос Айрес Шолц ще отпътува днес за Чили, след което ще направи двудневна визита в Бразилия, най-голямата и най-гъсто населена държава в Южна Америка.

От 1999 г. ЕС води преговори за споразумение за свободна търговия с държавите от Меркосур - Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай. Въпреки че през 2019 г. беше постигнато принципно взаимно съгласие, все още остават някои нерешени въпроси, особено за защитата на тропическите гори в Амазония, обширни части от които са разчистени за отглеждане на добитък и за селскостопански цели.

Ако бъде финализирано, споразумението би могло да създаде пазар с над 700 милиона души, който обхваща почти 20 % от световната икономика и 31 % от световния износ на стоки, което ще го направи най-голямата зона за свободна търговия в света.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ