Силни печалби за какаото и желязната руда през 2023 г., докато цените на енергията падат

Силни печалби за какаото и желязната руда през 2023 г., докато цените на енергията падат

Силни печалби за какаото и желязната руда през 2023 г., докато цените на енергията падат

Цените на какаото и желязната руда скочиха през 2023 г., докато цените на природния газ и въглищата се сринаха, като повечето селскостопански продукти се очаква да надминат енергията и промишлените метали през Новата година на фона на ограниченията в доставките и сухото време.

Thomson Reuters/CoreCommodity CRB Excess Return Index, който включва повече от дузина суровини като петрол, злато, захар и мед, се очаква да падне с 4% за 2023 г., след като повишаването на лихвените проценти намали глобалния растеж и разтърси финансовите пазари, предава Ройтерс

Цените на какаото се повишиха със 72% до върхове от няколко десетилетия поради ограничените доставки, а желязната руда поскъпна с почти 55%, тъй като Китай се опитваше да подкрепи сектора на имотите си.

Но цените на природния газ и въглищата паднаха от рекордните върхове за 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна и бяха сред най-губещите, тъй като производителите увеличиха доставките и търсенето намаля.

„Топлото начало на тази зима поддържа цените ниски досега и ако остане топло, както се прогнозира, повечето региони ще могат да преживеят тази зима удобно, с още повече резерви за зимата през следващата година“, каза енергийният анализатор на Rystad Лу Минг Панг.

Анализаторите на Macquarie казаха в бележка, че очакват слабостта на общите цени на суровините да продължи през 2024 г., като икономическият растеж на САЩ скоро ще спре, а растежът в Европа и Китай вероятно ще остане в най-добрия случай слаб.

Отлични изпълнители

Фючърсите на какаото в Ню Йорк се повишиха до 46-годишен връх тази година и се очаква да останат стабилни през 2024 г., подкрепени от лошата реколта в ключовия производствен регион, Западна Африка, където разпространението на вирусна болест удари посевите.

Capital Economics каза в бележка, че ограниченото предлагане, съчетано с високото сезонно търсене, вероятно ще поддържа високите цени на какаото през 2024 г., докато не пристигне ново предлагане през октомври, началото на следващия вегетационен период.

Що се отнася до желязната руда, усилията на Китай да съживи имотния сектор и да подкрепи нестабилното икономическо възстановяване след пандемията повишиха цените, като в началото на 2024 г. се очакват още печалби.

„Поддържащите политики на пазара на имоти, съчетани с очакванията за по-нататъшни икономически стимули по време на срещите за вземане на решения през декември, подействаха като попътен вятър“, каза Пей Хао, базиран в Шанхай анализатор в брокерската компания FIS.

Шокове в предлагането на храна

Горещото и сухо време, дължащо се на Ел Ниньо, се отрази на световното производство на ориз, кафе и захар, поддържайки цените.

Сътресенията в предлагането на пазара на ориз подтикнаха Индия, най-големият доставчик в световен мащаб, да ограничи износа, като повиши цените на най-широко консумираните основни продукти в света до 15-годишни върхове и предизвика натиск за инфлация на храните.

Цените на ориза в ключовите експортни центрове на Азия се покачиха с повече от 40% през 2023 г. и се очаква неблагоприятното време допълнително да намали производството в началото на следващата година.

Свиващите се доставки също предизвикаха рали в цените на кафето, като робуста поскъпна с почти 60% през 2023 г.

Производството на захар в Индия се очаква да изостане от потреблението за първи път от седем години и по-ниските насаждения могат да принудят производител номер 2 в света да се превърне в нетен вносител.

Пшеницата, царевицата и соята са насочени към загуби през 2023 г., но цените остават уязвими от неблагоприятното време Ел Ниньо, ограниченията за износ и по-високите мандати за биогорива.

Производството на палмово масло вероятно ще спадне през следващата година поради Ел Ниньо, подкрепяйки цените на олиото за готвене, които паднаха с над 10% през 2023 г.

Развиващи се енергийни доставки

Нарастващото предлагане на петрол, газ и въглища може да натежи върху цените за втора година през 2024 г.

Фючърсите на сорта Brent и West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с около 7% тази година, спадайки за първи път от три години, въпреки рекордното глобално търсене на петрол и по-дълбоките съкращения на доставките от страна на ОПЕК+.

Растежът на производството извън ОПЕК се очаква да доминира през 2024 г., като S&P Global Commodity Insights прогнозира рекордно производство на суров петрол и втечнен в САЩ, Бразилия и Канада.

Macquarie очаква цените на Brent и WTI да достигнат средно $77 и $73 за барел през 2024 г.

Фючърсите на втечнения природен газ в Азия и Австралия в Нюкасъл се сринаха с повече от 50% от миналогодишните рекорди, тъй като търсенето от Европа намаля, докато Китай и Индия увеличиха производството на въглища, за да предотвратят повторение на енергийния шок от миналата година.

Смесени перспективи за металите

По-мекият доход на щатския долар и държавните облигации на фона на нарастващите очаквания, че Федералният резерв ще прекрати затягането на паричната си политика, помогна на златото да се надпреварва към най-добрата си година от три години и цените да достигнат исторически върхове над 2100 долара този месец.

Citi очаква цените на златото и среброто да се повишат до средата на 2024 г. поради силното търсене на металите като хеджиране срещу рисковете от спад на развитите пазари на акции и имоти.

При промишлените метали никелът, който поевтиня с над 40% през 2023 г., беше най-големият губещ, притиснат от по-високите доставки в топ производителите Индонезия и Китай.

Очаква се цените да останат под натиск през 2024 г. на фона на глобален излишък за метала, използван в батериите от неръждаема стомана и електрически превозни средства. 

По-слабото от очакваното китайско търсене и повишаването на лихвените проценти в САЩ натежаха на цените, които възстановиха някои позиции през последните месеци поради прекъсвания на доставките заради затварянето на мини в Панама. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ