Тайпе се надява на засилване на връзките с Вашингтон, но икономическите реалности сочат в друга посока

Тайпе се надява на засилване на връзките с Вашингтон, но икономическите реалности сочат в друга посока

Тайпе се надява на засилване на връзките с Вашингтон, но икономическите реалности сочат в друга посока

На фона на посещението на председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван през тази седмица много анализатори заговориха за засилване на връзките между Вашингтон и Тайпе. Икономическите реалности обаче са такива, че островната страна продължава да е значително по-зависима от Китай, отколкото от САЩ.

Тайван е подложен на военен и икономически натиск от Пекин тази седмица, след като самоуправляващият се остров, който Пекин счита за своя отцепническа провинция, след като позволи посещението на Пелоси - най-високопоставеният американски служител, стъпил на територията на Тайван от 25 години.

Посещението дойде въпреки предупрежденията на Китай за сериозни последици. САЩ признават Пекин за единственото законно правителство на Китай, като същевременно поддържат неофициални отношения с Тайван.

Въпреки добрите отношения с Вашингтон, бизнес и икономическите връзки на Тайван с континентален Китай и Хонконг са станали толкова големи, че регионът е най-големият търговски партньор на острова, пише Си Ен Би Си.

Много големи тайвански компании във високотехнологичните индустрии, като например най-големия производител на чипове в света — Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC),  управляват фабрики в континентален Китай.

Миналата година континентален Китай и Хонконг са отговаряли за 42% от износа на Тайван, докато САЩ са имали само 15% дял, според официални данни на Тайван, достъпни чрез Wind Information.

Като цяло Тайван е изнесъл стоки за 188,91 милиарда долара за континентален Китай и Хонконг през 2021 г. Повече от половината са електронни части, следвани от оптично оборудване, според Министерството на финансите на Тайван.

Дори износът на Тайван за Югоизточна Азия е по-голям от този за САЩ - 70,25 милиарда долара за региона, срещу 65,7 милиарда долара в посока Вашингтон, показват данните.

Континентален Китай и Хонконг са и основен източник на внос за Тайван с дял от 22%. САЩ имат само 10% дял, нареждайки се след Япония, Европа и Югоизточна Азия.

През последните години Тайван купува все повече продукти от континентален Китай и обратно.

През последните пет години вносът на Тайван от континентален Китай е нараснал с около 87% спрямо 44% ръст на вноса от САЩ.

Износът на Тайван за континентален Китай нарасна със 71% между 2016 г. и 2021 г. Но износът за САЩ почти се удвои, нараствайки с 97%.

Според данни на американското правителство, най-често купуваните внасяните от САЩ стоки в Тайван включват електрически машини, превозни средства, пластмаси и продукти от желязо и стомана.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ