3D принтирането и ползите за бизнеса

3D принтирането и ползите за бизнеса

3D принтирането и ползите за бизнеса

Интервю с Велин Недялков, мениджър "Продажби на CAD/CAM решения" в "ТехноЛогика" ЕАД

 

- Господин Недялков, какво е мястото на "ТехноЛогика" на българския пазар за 3D принтиране?

- "ТехноЛогика" е представител на американския производител Stratasys за България от 1996 г. Ние сме сред първите партньори на компанията в Европа. Stratasys е най-големият производител на професионални и индустриални 3D принтери, с около 50% дял от световния пазар. От 2015 г. Stratasys е и собственик на MakerBot, която е лидер при нискобюджетните принтери. С предлагането и на този бранд принтери покриваме още един сегмент от пазара. В резултат от натрупания опит имаме висока експертиза, познаваме тънкостите на пазара и това ни позволява да консултираме много точно нашите клиенти. Разполагаме и с екип от сертифицирани специалисти за поддръжка на

машините. Това означава, че нашите клиенти не трябва да чакат да дойде някой от чужбина, за да им помогне в случай на нужда. Доставяме и необходимите материали, т.е. затворили сме целия процес.

- Какви са вашите клиенти?

- Основните ни клиенти са производствени предприятия и университети. Общо 23 машини от среден и висок клас на Stratasys работят в български висши учебни заведения и в производствени предприятия. Партнираме си с водещи български компании в производството, които имат нужда от бързо прототипиране за разработката на нови изделия. Наш клиент например е "Датекс", които използват принтер на Stratasys. Те са еталон за компания, която използва 3D принтирането максимално ефективно с необходимите познания и специалисти. Имаме много добро сътрудничество и с университетите, като се стремим да им помагаме с каквото можем. ТУ-София, ТУ-Габрово и Русенският университет имат 3D принтери от нас и ги използват в образователния процес. Освен продажба на машини извършваме и услуги за бързо прототипиране. Те са част от нашата лаборатория за подпомагане на иновативните процеси в индустрията, с която помагаме на производствените компании да бъдат по-конкурентни, като скъсяват пътя на своите изделия до пазара. Освен това по този начин добиваме допълнителна експертиза по отношение на спецификите на различните машини, материали и модели, която ни помага да бъдем по-полезни на клиентите ни.

- Как се развива пазарът в България?

- Определено има сериозно развитие в положителна посока. За 2014 спрямо 2013 г. имаме двоен ръст на продажбите, а за 2015 спрямо 2014 г. растежът е два пъти и половина.

Пазарът в България узрява през последните 5-6 години, а българските компании са все по-информирани за ползите от 3D принтирането. Клиентите идват при нас добре подготвени и знаят точно какво искат. Съответно нашата задача е да ги консултираме какво е най-подходящо за техните нужди. Имаме разговори с производствени предприятия за купуването на по-висок клас машини. Те ще ги използват за директно производство на детайли в малки серии, както и за монтажни приспособления в производството.

През тази година има интерес за покупка на дентални машини. Това е едно от активно развиващите се приложения на адитивното производство. Става дума за машини, които изработват прототипи на дентални протези, като коронки, мостове и т.н.

Водим разговори и с някои архитектурни студиа. За тях са от особен интерес цветните принтери на Stratasys, които осигуряват високо качество на изработка и детайли.

Българският пазар има огромен потенциал. Ние сме оптимисти и именно затова инвестираме толкова много в знания - за да бъдем адекватни на развиващия се пазар и за да можем да предоставим най-доброто на нашите клиенти.             

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ