A1 Group с публична позиция срещу решението Vivacom да придобие „Нетуоркс-България“ и още 6 компании

A1 Group с публична позиция срещу решението Vivacom  да придобие „Нетуоркс-България“ и още 6  компании

А1 Group, част от която е А1 България излезе с публична позиция, в която изразява "голяма изненада и притеснение от решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разреши придобиването от Vivacom на „Нетуоркс-България“ и още шест по-малки компании".

Това развитие допълнително засилва опасенията, че регулаторните решения в последно време създават потенциален риск от доминираща позиция на една телекомуникационна компания, което не е в полза на потребителите в страната, се казва в прессъобщение на компанията.

От А1 Group припомнят, че сделката беше спряна от Върховния административен съд (ВАС) и върната за преглед заради индикации за съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция и опасения за прекомерна концентрация. Евентуално разрешение на още едно придобиване в поредицата от поглъщания на икономически и инфраструктурно силни оператори би позволило на Vivacom да придобие над 60% от пазара на разпространение на телевизионни програми и близо 40% от пазара на интернет. Подобна консолидация не само ще ограничи конкуренцията, но не работи в най-добрия интерес на обществото като цяло, се казва в позицията на А1 Group.

Случващото се е особено притеснително в светлината на предстоящото решение за придобиването на най-големия оператор на широколентов интернет "Булсатком". Според публично достъпната информация тази сделка е опит на United Group да придобие контрол над дейността на "Булсатком" без уведомление до КЗК и при съмнение за редица други законови нарушения. С нея, както и с придобиването на другите седем дружества, се създава още по-сериозен риск да се засилят пазарните позиции на един играч в ущърб на конкурентите и потребителите. С оглед стратегическата си роля в страната и региона A1 Group вече сигнализира и ЕК за опасенията си по повод скритото изкупуване на "Булсатком" от United Group, се казва още в съобщението на компанията.

В България А1 е един от най-големите инвеститори с инвестиции от близо 5 милиарда лева до момента и планове за още над 1 милиард лева през следващите 5 години. Като част от четвъртия по големина оператор в света - América Móvil, А1 Group винаги спазва изискванията на местното законодателство и води прозрачен диалог с отговорните институции. Затова очакваме ясни правила и предвидима регулация, които да гарантират безпристрастни решения и честна конкуренция. Ролята на държавата и регулаторите на индустрията е да намерят най-добрия баланс между нуждите на бизнеса и клиентите, а описаното поведение на участниците на пазара създава риск от монопол, от който потърпевши ще бъдат качеството и цените на услугите за крайните потребители, добавят от А1 Group.

Надяваме се, че категоричната ни позиция ще алармира компетентните регулаторни органи на национално и европейско ниво, преди да се породят неблагоприятни последици за конкурентната среда. Тяхната адекватна и навременна реакция ще даде правилния сигнал към нашите акционери и другите международни компании, че бизнес средата в България подкрепя настоящите инвеститори и благоприятства привличането на нови, се казва още в позицията от А1 Group.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ