Apple стана първата компания в историята с пазарна капитализация от 3,5 трлн. долара

Apple стана първата компания в историята с пазарна капитализация от 3,5 трлн. долара

В края на търговията на 9 юли, американската технологична корпорация Apple стана първата в историята, която достигна капитализация от 3,5 трилиона долара. В края на търговската сесия стойността на една акция достигна 229 долара, пише Quartz.

Основната причина за рекордното покачване на цената на компанията  беше направеното преди месец съобщение за въвеждането на изкуствен интелект (ИИ) в продуктите на компанията. Като част от партньорството си с OpenAI компанията ще използва ChatGPT в следващите си операционни системи, а освен това Apple си е осигурила място в борда на директорите на създателя на революционния чатбот.

Началото на годината не беше най-доброто за компанията. Инициативата Apple Intelligence, обявена след дълго мълчание относно изкуствения интелект, позволи на компанията да изпревари Microsoft.

В същото време първата реакция на пазара на представянето на нови продукти с изкуствен интелект беше отрицателна. Анализаторите изтъкнаха, че Apple не е изненадана с нищо и няма причина за ръст на продажбите на iPhone. Акциите не само на самата корпорация, но и на нейните доставчици падаха, но след това инвеститорите оцениха нововъведенията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ