Без его

Без его

Без его

Личностните умения, мисленето и поведението на кандидата за работа са от изключителна важност. За всичко останало имаме разработени програми за обучения, споделя Лъчезар Лозанов, регионален мениджър на Tek Experts за България, част от YNV Group, и член на Борда на директорите за България на YNV Group. Присъединява се към екипа на компанията като глобален бизнес директор на направление сигурност. Заемал е различни позиции на групово ниво като директор бизнес трансформация на YNV Group и регионален мениджър на Tek Experts в Малта.

- Кога една група от хора става екип и какво е необходимо, за да бъде той успешен?

- Това е дълъг и сложен процес. Няма точна рецепта. Вярвам, че екипът е отражение на мениджъра. Лидерът е от изключителна важност за всяка успешна трансформация. На база на моя опит мога да кажа, че не е възможно всички хора в един екип да реагират и разбират нещата по един и същи начин. Това обаче е най-хубавото в цялата динамика около формирането на екипа. Почитател съм на теорията на Маслоу, според която основните потребности, които ни мотивират, са пет – физиологически, сигурност, обвързване, уважение и самореализация. Ако този модел във вид на пирамида бъде приложен спрямо групата от хора, а не спрямо индивидуалностите, то резултатът е наистина впечатляващ. Предпочитам разнородните екипи, приятелската конкуренция в тях, както и самите хора да се предизвикват вътрешноекипно. Егото трябва винаги да остава настрани. По този начин хората усещат принадлежност не само към самия екип, но и към самата компания.

Успехът е абстрактно понятие, което, ако не e дефинирано чрез общи цели и конкретни действия, то може да бъде просто усещане. Това може би е най-голямото предизвикателство – хората да се допълват чрез самата добавена стойност на всеки един от тях, за да постигат резултати. Когато всичко това е налице, екипът няма как да не бъде успешен.

- Как работят добрите екипи – в офиса заедно, дистанционно свързани или хибридно?

- Ако един екип е наистина устойчив и здрав, няма значение къде се намира физически. В последно време се говори за т.нар. „самоуправляващи се екипи“, но това е следваща стъпка за нас. В Tek Experts хибридният модел е успешният модел поради много причини, сред които естеството на работа и клиентите. Това, което наблюдаваме, е, че всъщност самите хора искат да прекарват време в офиса и същевременно да имат гъвкавост по отношение на личния си живот. За нас е много важно да не прекъсваме връзката служител – компания. Така съхраняваме културата и ценностната система, които изповядваме.

- По какви критерии подбирате хората в Tek Experts, за да сте сигурни, че са успешни отборни играчи?

- За нас личностните умения, мисленето и поведението на кандидата за работа са от изключителна важност. За всичко останало имаме разработени програми за обучения чрез една от нашите компании – elev8. Също толкова важни са възприятието и афинитетът към обслужване на клиенти. Имаме много успешни служители, които идват от напълно различна професионална среда и не само че работят при нас – те се развиват кариерно. Това за нас е показателно. Един от любимите ми въпроси по време на интервю е „Какво очакваш от нас като работодател?“. Отговорът на този въпрос може да даде представа какви са очакванията на кандидата, неговите възприятия за компанията като работодател, както и плановете му за бъдещо развитие.

- Кой и как прави подборът на хората, които постъпват на работа при вас?

- Процесът по подбор зависи от нивото на самата роля. Когато говорим за позиции като оперативен мениджър, както и ролите над тази, лично се срещам с кандидатите. Решението за този тип роли е колективно, като екип, между мен, глобалните лидери и HR мениджърите. По този начин получаваме един своеобразен 360-градусов образ още в самото начало, което ни помага на по-късен етап, особено като част от кариерното развитие на потенциалния служител. HR процесът не е битка за надмощие, трябва да има разбирателство и синхронизация между самите страни в този процес, иначе резултатът не е добър за нас като работодател.

- Кога ще откриете новия офис във Варна и колко голям ще е екипът там?

- Отварянето на сателитен офис във Варна е едно ново начинания за нас като компания. Идеята е офисът в морската столица да е част от екосистемата на Tek Experts и дъщерен офис на този в София. Планираме в него да работят около 150 специалисти, обслужващи нашите най-големи клиенти. Начинът на работа, както и критериите, по които избираме хората, няма да се различават по нищо от тези в София. Мога да кажа, че за момента съм впечатлен от мотивацията и уменията на първите 40 наети служители и се надявам да запазим тази тенденция и занапред.

  • Работа, която следва слънцето

Tek Experts е възприел модела Follow the Sun, при който няма прекъсване на работата. Когато слънцето залезе в България, работата се прехвърля към екипите ни в други локации, където денят започва. Моделът се базира на здравината, устойчивостта и уменията на екипите. По този начин се избягват нощни смени. Екипите работят със стандартно работно време, а клиентските нужди биват обслужвани 24/7. Служителите на Tek Experts в България са над 900, а на глобално ниво са над 5000.

Венцислав Савов. Текстът е публикуван в бр. 8/22 на списание "Мениджър"

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ