Китайската централна банка глоби финтех гиганта Ant Group с близо 1 млрд. долара

Китайската централна банка глоби финтех гиганта Ant Group с близо 1 млрд. долара

Централната банка на Китай наложи глоба от 7,12 милиарда юана (985 милиона долара) на финтех компанията Ant Group, предаде Си Ен Би Си.

Санкцията, наложена от Народната банка на Китай, е една от най-големите срещу китайска интернет фирма и изглежда слага край дългогодишния процес на наблюдение и преструктуриране на Ant Group, след като нейното рекордно първично публично предлагане на стойност 37 милиарда долара беше отменено в края на 2020 г.

След този момент, който предизвика интензивни двугодишни репресии от страна на Пекин върху вътрешния технологичен сектор на Китай, Ant беше принудена да преразгледа бизнеса си. Това включваше превръщането на компанията във финансов холдинг в обсега на централната банка.

Alibaba притежава около 33% дял в Ant Group, а китайският милиардер Джак Ма е основател и на двете фирми.

Властите отмениха борсовия дебют на Ant поради регулаторни опасения през 2020 г.

Неотдавна се появиха признаци, че Ant и регулаторите са постигнало разбирателство. През януари компанията получи одобрение да разшири бизнеса си с потребителско финансиране.

Глобата и потенциалното решение на регулаторните проблеми на Ant идват в момент, когато Китай се стреми да вдъхне живот на частната индустрия на фона на трудна вътрешна икономическа среда.

Възможността за листване на Ant Group на борсата сега е в центъра на вниманието, въпреки че оценката на компанията е спаднала значително през последните две години и половина.

Репресии срещу империята на Джак Ма

Китайските регулатори затегнаха правилата за вътрешния технологичен сектор, откакто Ant Group оттегли IPO-то си през ноември 2020 г., с цел да овладее дотогава необезпокоявания растеж на някои от най-големите фирми в страната.

Пекин въведе правила в редица области - от защита на данните до антитръстови правила, изненадвайки неподготвените инвеститори и изтривайки стотици милиарди долари от стойността на технологичните гиганти в страната.

Империята на Джак Ма в лицето на Alibaba и Ant Group беше особено тежко засегната от мерките. През 2021 г. регулаторите удариха Alibaba с антитръстова глоба, равняваща се на 18,23 млрд. юана (2,8 милиарда щатски долара).

След отмяната на първичното публично предлагане на на Ant Group Ma се оттегли от светлината на прожекторите. Наскоро обаче той бе видян публично на няколко пъти.

Основаните от Ма компании обаче не са единствените, които бяха под прицела на китайските регулатори. През 2021 г. гигантът за доставка на храна Meituan беше глобен с 3,44 милиарда юана след антитръстово разследване. Миналата година китайският регулатор на киберпространството наложи на гиганта за споделени превози Didi глоба от 8,02 милиарда юана за нарушаване на закона за сигурност на данните в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ