ДЗИ с иновативни решения

ДЗИ с иновативни решения

ДЗИ с иновативни решения

Над 50% от инвестициите в Групата на KBC са в социалноотговорни фондове, споделя Евгени Бенбасат, изпълнителен директор на застрахователната компания

- Как оценявате финансовата среда в България и как потребителите могат да реагират на нея?

- Икономическата среда е динамична, но в момента не сме в период на стагнация въпреки високата инфлация. Независимо от волатилността на пазара винаги трябва да се стремим към това парите ни да работят за нас. Това важи в още по-голяма степен в периоди на висока инфлация, тъй като, оставени без управление, финансовите ни активи бързо губят покупателната си способност. За успешното управление на паричните потоци след заделяне на така наречения „кризисен фонд" останалият свободен финансов ресурс е добре да бъде инвестиран дългосрочно.

- Може ли всеки един от нас да стане инвеститор и успешно да заделя средства за спестяване?

Всеки може да го направи и колкото по-рано, толкова по-добре - дори със 100 лв. на месец можем да си осигурим по-добри старини или качествено образование на децата ни.

ДЗИ се стреми да предложи на клиентите си финансови решения, които са гъвкави и удовлетворяват широк спектър от нужди. Регулярните инвестиции с месечни вноски са най-добрият начин за управление на риска.

- Какво е „устойчиво инвестиране“ и какви са ползите от него?

- Социално отговорното инвестиране е начин на инвестиране, при който клиентът съчетава своите финансови цели със загрижеността си за екологични фактори, социални теми и корпоративно управление. Все повече инвеститори търсят не само възвръщаемост, но и възможност за оставяне на положителен отпечатък върху природата, обществото и ресурсите. За „KBC Груп“, част от която е и ДЗИ, този тип инвестиционни решения не са новост. Устойчиви фондове се предлагат в Групата повече от 20 години, като пазарното им представяне демонстрира много добри дългосрочни резултати.

- Как застраховката „Живот“ се вписва в подобни финансови стратегии?

- За ДЗИ като застраховател устойчивостта означава да отговорим на очакванията на всички наши заинтересовани страни не само днес, но и в бъдеще. Над 50% от инвестициите в Групата на KBC са в SRI (социално отговорни фондове – бел.ред.) фондове, а в ДЗИ над 20%. Ние насочваме нашите ресурси в иновативни решения. В началото на тази година стартирахме предлагането на нов социално отговорен фонд към застрахователните ни решения ЕвроБъдеще и ЕвроИнвест – KBC Eco Fund Impact Invest. С KBC Eco Fund Impact Invest клиентите ни инвестират в компании, които оказват значително положително влияние върху световното развитие в трите основни направления – екологични, социални и управленски.

Алек Вучков. Интервюто е публикувано в бр. 06/22 на сп. "Мениджър"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ