Хийтроу призова авиокомпаниите да спрат продажбата на билети за лятото

Хийтроу призова авиокомпаниите да спрат продажбата на билети за лятото

Хийтроу призова авиокомпаниите да спрат продажбата на билети за лятото

Най-голямото британско летище Хийтроу призова авиокомпаниите да спрат продажбата на билети за лятото, заради липсата на персонал. Едновременно с това лондонското летище ограничи с 4000 до 100 000 броя на пътниците, които дневно могат да преминават през терминалите през пиковите летни месеци. Правилото важи до 11 септември.

Хиляди пътници от Обединеното кралство бяха засегнати от кризата. Редица потребителски организации настояват Хийтроу да посочи кои полети ще бъдат отменени в резултат на последното съобщение.

„Въпреки че това ограничение може да облекчи неприемливия хаос, пред който са изправени пътниците на най-голямото летище в Обединеното кралство, хиляди хора сега се тревожат дали плановете им за полет или ваканция няма да се провалят. Хийтроу и авиокомпаниите трябва да си сътрудничат и да предоставят спешно информация за канселираните излитания и да бъдат откровени с клиентите си”,  коментира пред ВВС Гай Хобс, редактор в списание Which?Travel.

В отговор на това говорител на Хийтроу обеща, че работят с Airport Coordination Limited по новия график и ще го обявят до няколко дни. „През последните седмици броят на заминаващите пътници надхвърля 100 000 на ден. Установихме, че услугите ни спадат до неприемливо ниво – дълги опашки, закъснения за пътници, нуждаещи се от помощ, изгубен багаж и анулации в последния момент. Затова преценихме, че ежедневният брой на пътниците, които наземните екипи могат да обслужат, е не повече от 100 000. Последните прогнози показват, че през летните месеци средно 104 000 души ще преминават през летищните терминали. Установихме, че са продадени около 1500 седалки от тези 4000, които идват в повече, и затова се обръщаме към нашите партньори да спрат продажбата на билети”,  призова мениджърът на Хийтроу Джон Холанд-Кей.

Уили Уолш, генерален директор на Международната асоциация за въздушен транспорт и бивш ръководител на British Airways (BA), остро критикува този призив. „Да кажеш на авиокомпаниите да спрат да продават?! Няма по-нелепо нещо, което едно летище може да поиска от една авиокомпания”, коментира Уолш.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ