Медийната компания на Тръмп съди съоснователите си за лошо управление

Медийната компания на Тръмп съди съоснователите си за лошо управление

Медийната компания на Тръмп съди съоснователите си за лошо управление

Медийната компания на Доналд Тръмп, която наскоро дебютира на фондовата борса, заведе дело срещу своите съоснователи, обвинявайки ги, че „зрелищно“ са се провалили с изправянето на компанията на крака, пише Си Ен Би Си.

Делото, заведено в гражданския съд на окръг Сарасота, Флорида, има за цел да забрани на съоснователите на Trump Media & Technology Group Уесли Мос и Андрю Литински да назначават членове в борда на компанията, както и да притежават нейни акции.

Мос и Литински твърдят, че споразумение от 2021 г., което Тръмп е подписал с основаната от тях компания United Atlantic Ventures, LLC, им гарантира дял от 8,6% от общите акции на Trump Media, който не се разрежда от издаването на нови акции. Този дял се оценява на 601 млн. долара. на база цената на акциите на компанията в края на търговската сесия в Ню Йорк във вторник.

През февруари Мос и Литински заведоха дело срещу Trump Media в Канцеларския съд на Делауеър заради техния дял в компанията.

Делото във Флорида пък е заведено в края на март, приблизително по същото време, когато акционерите във фиктивната компания Digital World Acquisition Corp. гласуваха за одобряване на сливането с Trump Media – частната компания зад социалната мрежа Truth Social.

След сливането Digital World Acquisition Corp, която представлява Дружество със специална инвестиционна цел – SPAC, акциите на Trump Media започнаха да се търгуват на борсата под символа DJT и скочиха с цели 50% при дебюта си на Nasdaq миналата седмица.

Но цената на акциите падна рязко в понеделник, след като компанията оповести нетна загуба от 58,2 милиона долара през 2023 г.

Делото на Trump Media, заведено във Флорида, иска съдът да му присъди обезщетение за „нарушение на фидуциарните задължения“ от страна на Мос и Литински.

В допълнение към Мос и Литински, делото посочва основателя на DWAC Патрик Орландо като ответна страна, обвинявайки го, че е замесен в тези нарушения.

Според делото във Флорида Мос и Литински са били отговорни за установяването на структурата на корпоративното управление на Trump Media, подготовката на стартирането на Truth Social и намирането на фиктивна компания за сливане, за да може медийната фирма да излезе на борсата.

Мос и Литински са се проваляли „на всяка крачка“, твърди Trump Media за двамата мъже, които са бивши участници в телевизионно риалити шоу „Стажантът“, което Доналд Тръмп водеше в миналото.

Компанията твърди, че те са взели „разточителни решения“, които са причинили „значителни щети“ на Trump Media и спад в цената на акциите на DWAC,

„ И те избраха да продължат сливането с Benessere Capital Acquisition Corp. на Орландо, въпреки бизнес конфликта с DWAC, което в крайна сметка предизвика разследване от Комисията за ценни книжа и борси“, посочват още от компанията.

Според Trump Media след това Мос и Литински „са решили да си отмъстят“ в навечерието на гласуването за сливането между Trump Media и DWAC, завеждайки дело срещу компанията, която скоро ще стане публична.

Trump Media нарича твърдението, че дължи акции на United Atlantic Ventures, „неоснователно“ и казва, че споразумението за услуги, което Тръмп е подписал с UAV през 2021 г., вече не е валидно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ