Междинната печалба на Sinopec намалява с 20,1% заради по-ниските цени на петрола

Междинната печалба на Sinopec намалява с 20,1% заради по-ниските цени на петрола

Междинната печалба на Sinopec намалява с 20,1% заради по-ниските цени на петрола

Китайският нефтопреработвателен гигант Sinopec Corp отчете в неделя 20,1% спад на междинната нетна печалба за първата половина на годината в сравнение с предходния период до 35,11 млрд. юана (4,82 млрд. долара) заради по-ниските цени на суровия петрол, въпреки по-голямото производство на рафинерията и ръста в продажбите на горива, предава Ройтерс.

Sinopec, най-голямата по капацитет рафинерия в света, отчете приходи от 1,59 трлн. юана за шестте месеца, което е с 1,1% по-малко спрямо предходната година.

През периода Sinopec е преработила общо 126,54 млн. метрични тона суров петрол, което е с 4,8% повече в сравнение с предходната година, а продажбите на рафинирани горива са се увеличили с 18,5% до 116,6 млн. тона, се казва в борсовата декларация на компанията.

Търсенето на горива на вътрешния пазар продължи да се възстановява през второто тримесечие след 6,7% увеличение на годишна база през първите три месеца, водено от бензина и авиационното гориво, тъй като хората пътуват повече.

Търсенето на дизелово гориво обаче остана под натиска на затрудненото положение в сектора на недвижимите имоти и поради отслабването на износа на стоки, което ограничи превоза с камиони.

Китайските рафинерии като цяло се възползваха от доставките на евтин суров петрол от Иран, Венецуела и Русия, тъй като западните санкции принудиха тези производители да продават петрол с големи отстъпки, за да запазят приходите си.

Въпреки че държавните големи компании избягват иранския и венецуелския петрол, Sinopec приема руски доставки, твърдят търговци.

Sinopec е произвела 139,68 млн. барела суров петрол през шестте месеца, което е с 0,02% повече на годишна база, а добивът на природен газ е нараснал със 7,6% до 660,88 млрд. куб. фута.

Маржът от рафинирането на компанията е 354 юана (48,57 долара) на тон през първата половина на тази година, което е с 33,6% по-малко в сравнение с предходната година, съобщи компанията.

Капиталовите разходи за полугодието възлизат на 74,67 млрд. юана, в сравнение с 64,65 млрд. юана година по-рано.

Sinopec засилва проучването на по-сложни от геоложка гледна точка резерви, като например находището на тесен газ Бачжун и повече площи за шистов газ в Съчуан.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ