Microsoft представи по-слаб от очакваното финансов отчет за тримесечието

Microsoft представи по-слаб от очакваното финансов отчет за тримесечието

Microsoft представи по-слаб от очакваното финансов отчет за тримесечието

Акциите на Microsoft поскъпнаха в следборсовата търговия, след като технологичният гигант зарадва инвеститоритe с оптимистична прогноза за приходите за фискалната 2023 година, въпреки  по-слабите от очакваното резултати за второто тримесечие, предава Си Ен Би Си.

Компанията отчете печалба от 2,23 долара за акция при приходи от 51,87 млрд. долара, докато очакванията бяха за печалба от 2,29 долара на акция при приходи от 52,44 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

Това означава, че приходите на компанията са се увеличили с 12% спрямо същия период на предходната година, което е най -бавния ръст на приходите на компанията от 2020 г. насам

От компанията заявиха, че след големите препятствия през последното тримесечие е било поскъпването на долара, което се е отразило негативно на стойността на продажбите в чужбина.

По време на конферентен разговор с анализатори главният финансов директор на Microsoft Ейми Худ заяви, че очаква приходите и оперативната печалба на компанията да запишат двуцифрен ръст през фискалната 2023 г., която приключва през юни следващата година.

Подразделението на Microsoft за облачни услуги, в което влизат платформата Azure, Windows Server, SQL Server и GitHub, генерира приходи от 20,91 млрд. долара, което е ръст от 20% на годишна база, но под очакваните от анализаторите 21,10 млрд. долара, сочат данни на StreetAccount.

Компанията заяви, че само при Azure и другите облачни услуги е отчетен ръст от 40% на годишна база в сравнение с 46% през предходната година. Прогнозите на анализаторите, анкетирани от Си Ен Би Си, бяха за растеж от 43,4%.

По време на конферентния разговор  главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела се похвали, че компанията е сключила доходоносни сделки с Azure.

„Виждаме по-големи и по-дългосрочни ангажименти и рекорден брой сделки на стойност над 100 милиона долара и над 1 милиард долара през това тримесечие“, каза Надела.

Отделът на Microsoft за продуктивност и бизнес процеси (Productivity and Business Processes), в който влизат Dynamics, LinkedIn и Office, е допринесъл с приходи от 16,6 млрд. долара, което е ръст от 13% в сравнение със същия период на предходната година и малко под прогнозата от 16,66 млрд. долара на анализаторите, анкетирани от StreetAccount,

Подразделението за персонални компютри, в който влиза операционната система Windows, гейминг отдела XBOX и другите устройства на компанията, е генерирало приходи от 14,36 млрд. долара. Това ръст от 2% на годишна база и е над прогнозата за приходи от 14,65 млрд. долара.

От Microsoft заявиха, че продажбите на лицензи за Windows за производители на персонални компютри са нараснали с 2% през тримесечието,  въпреки че през същият период доставките на компютри са паднали с 12,6%, показват данни на изследователската компания Gartner.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ