На германския пазар на труда служители вече игнорират работодатели

На германския пазар на труда служители вече игнорират работодатели

На германския пазар на труда служители вече игнорират работодатели

Търсенето на добри работници е толкова голямо в Германия, че все повече хора игнорират работодатели, след като са осъществили контакт с тях, пише Блумбърг.

Кандидатите за работа в най-голямата икономика в Европа започнаха да изчезват по време на процеса на наемане, показват анкета сред 400 специалисти по подбор на персонал, проведена на 1 август от уебсайта за работа Indeed.

Повече от половината анкетирани казват, че тенденцията се е засилила през последната година, като според една четвърт, това се случва поне веднъж седмично, а почти един на всеки 10-ти мениджър губи контакт с търсещ работа всеки ден. Тази тенденция е по-силно изявена при мъжете.

Цифрите подчертават сериозния недостиг на квалифицирана работна ръка, пред който са изправени германските компании на фона на бързо застаряващо население и промени в трудовите навици, предизвикани от пандемията.

Въпреки че не е необичайно кандидатите да прекъснат контакта преди интервюто, 53% от специалистите по подбор на персонал казват, че се е превърнало в обичайна практика да не получават отговор след разговор. Почти всеки пети от тях съобщава, че е бил игнориран дори след приемането на позиция, а 7% споделят, че назначените кандидати не са се явили в първия си работен ден.

„Кандидатите често имат избор между няколко добри опции, точно както правеха компаниите доскоро, и съответно не следват всеки процес на кандидатстване до края“, каза Тим Верховен, експерт по набиране на персонал в Indeed.