Nvidia е напът да влезе в клуба на компаниите с капитализация от 1 трлн. долара

Nvidia е напът да влезе в клуба на компаниите с капитализация от 1 трлн. долара

Nvidia е напът да влезе в клуба на компаниите с капитализация от 1 трлн. долара

След спиращ дъха скок на акциите  в четвъртък, Nvidia може скоро да влезе в най-елитния клуб на Уолстрийт, практически за една нощ, пише Си Ен Би Си.

Производителят на чипове отчете ръст на акциите с близо 25% в четвъртък, с което пазарната му стойност достигна около 950 млрд. долара, според данни на FactSet. При края на търговията в сряда пазарната капитализация на компанията беше 755 млрд. долара.

Ако тенденцията за ръст се запази, Nvidia ще стане петата публично търгувана компания в САЩ, която струва 1 трилион долара. Apple създаде клуба през 2018 г., като Microsoft, Alphabet и Amazon също са негови членове в момента.

„Още в края на 2021 г. започнахме да публикуваме прогнози, че Nvidia ще стане първата компания за полупроводници с пазарна капитализация от 1 трлн. долара“, посочи в бележка анализаторът на Needham Ражвиндра Гил. „Въпреки че имаше някои възходи и падения през, ние вярваме, че Nvidia е в състояние да постигне тази оценка с течение на времето,“, добави той.

Всички погледи са насочени към Nvidia, след като компанията прогнозира 11 милиарда долара продажби за второто тримесечие на фискалната 2024 г. късно в сряда, позовавайки се на търсенето на нейните графични процесори, които захранват приложения с изкуствен интелект (ИИ) като тези на Google, Microsoft и производителя на ChatGPT - OpenAI. Тази прогноза взриви Уолстрийт и даде реално изражение на нарастващия интерес към изкуствения интелект.

„Клиентите се „надпреварват“ да посрещнат големи езикови модели (LLM) и базирано на генеративен ИИ търсене във всички основни модалности“, добави Гил. „Виждаме почти всички минали насрещни ветрове зад гърба си и очакваме компанията да се справи с истинското търсене, свързано с ИИ, в краткосрочен план.“

. Шокиращите насоки за продажби на Nvidia – повече от 50% над очакваните от анализаторите 7,15 милиарда долара за тримесечието, катапултираха пазарната й капитализация за една нощ.

Вивек Аря от Bank of America каза, че увеличението на перспективите на Nvidia за текущото тримесечие е най-голямото, което фирмата е виждала, и че сега пазарната капитализация на компанията е напът към „1 трилион и повече“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ