OpenAI може да се оттегли от ЕС заради проблеми с регулациите

OpenAI може да се оттегли от ЕС заради проблеми с регулациите

OpenAI може да се оттегли от ЕС заради проблеми с регулациите

Създателят на ChatGPT може да обмисли възможността да напусне Европа, ако не може да изпълни предстоящите регулации за изкуствения интелект, които Европейският съюз подготвя. Това съобщи главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман, предава Reuters.

ЕС работи по първите правила в света, които да регулират изкуствения интелект. Като част от изготвянето на законопроекта, компаниите, които интегрират инструменти за генеративен изкуствен интелект, като ChatGPT, ще трябва да разкриват всеки материал, защитен с авторско право, използван за разработка на техните системи.

Преди да обмисли оттеглянето си от Европа, OpenAI ще се опита да се съобрази с регулацията на континента, когато тя стане готова, посочи Олтман в Лондон. "Настоящият проект на Закона за изкуствения интелект в ЕС ще бъде свръхрегулиращ, но чухме, че ще бъде оттеглен", коментира той пред агенцията. "Все още се водят преговори по него", добави той.

По-рано този месец в Европейския парламент постигнаха съгласие за това какво да залегне в законопроекта. Предстоят дебати между представители на ЕП, Европейския съвет и Европейската комисия, за да се уточнят финалните подробности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ