Програма "Българските добродетели": Грижа за хората

Програма Българските добродетели: Грижа за хората

Програма "Българските добродетели": Грижа за хората

Благотворителна програма на ГЕОТЕХМИН помага за социалното благосъстояние в общините

Да подадем ръка. Да бъдем там, където и когато има нужда от подкрепа. Да работим дългосрочно за благоденствието на общностите, в които развиваме своята бизнес дейност и където живеят много от нашите служители. Всичко това е в основата на програмите за корпоративна социална отговорност на Група ГЕОТЕХМИН, част от които се реализират вече няколко десетилетия и с които висшият мениджмънт е лично ангажиран.

Международната финансова корпорация на Групата на Световната банка определя корпоративната социална отговорност (КСО) като ангажимент за принос към устойчивото развитие чрез работа със служители, техните семейства, местната общност и обществото като цяло за подобряване на качеството на живот по начини, които са добри както за бизнеса, така и за развитието (CSR, 2020).

Такава е и целта на програмите за КСО на Група ГЕОТЕХМИН, насочени навън, към обществото, най-популярната от които през последните години е Благотворителната програма „Българските добродетели“. Тя е създадена през 2018 г. по инициатива на управителя на „Геотехмин“ ООД проф. дтн инж. Цоло Вутов и дружествата „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геострой“ АД и „Геотрейдинг“ АД и вече четири години реализира благородни и значими каузи, които имат траен резултат за местните хора и за обществото като цяло. През 2020 г., водени от убеждението, че социално отговорните компании трябва да участват в борбата срещу Covid-19 и възможните икономически последствия от пандемията, проф. Вутов и дружествата предложиха на общините в района на своята дейност, където работят и живеят немалка част от техните служители, да подкрепят с дарения и да реализират значими проекти. Те са предимно на територията на пет общини – Етрополе, Мирково, Златица, Чавдар и Челопеч. С тях се намира решение на важни проблеми и се осигурява по-добро качество на живот, като се подобрява инфраструктурата, социалната, образователната и околната среда.

Мисия: Добра училищна среда

Сред най-големите каузи, осъществени през 2021–2022 г., е ремонтът на закритите басейни на СУ „Христо Ясенов“ в Етрополе. Благодарение на обновяването им плувните съоръжения отново отварят врати шест години след като са били затворени заради влага в помещенията. Учениците в едно от най-големите училища в Софийска област вече няма да пътуват до съседни общини, за да тренират, и отново има къде не само да се учат да плуват, а и на дисциплина и отборна игра. А може именно тук да се роди и бъдещ шампион, надява се зам.-кметът на общината Станка Димитрова.

Учениците от СУ „Хр. Ясенов“ се радват на плувни басейни, реновирани според най-съвременните изисквания за този тип съоръжения. Снимка: Тодор Иванов

„Това е проект от изключителна важност за нашия малък град, където младите хора имат същите мечти, същите желания и стремежи да имат подходящи условия да се развиват, и ние трябва да ги подкрепяме. Спортът е едно от предпочитаните занимания за децата ни, а плуването е тяхна мечта“, казва директорът на училището Мила Манчева и благодари на спомоществователите за доброто дело.

„Подкрепихме инициативата в допълнение на друг проект – ремонта на парната инсталация и физкултурния салон, с идеята да се обнови училището и да се подобри средата за спорт. За нас това е един от най-важните проекти за КСО в социалната и образователната сфера за Община Етрополе, защото е насочен към благоденствието на децата и той няма да е последен“, казва Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“ ООД. В областта на КСО, насочена към местните общности, компанията прави това, което е важно за обществото, за благоденствието на местните хора и децата, обяснява още г-н Хамерс.

Качество на живот

През 2021 г. по програмата „Българските добродетели“ е направен ремонт на покрива на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ в Етрополе, важен проект за общината. Тази пролет е даден старт на друг значим проект – изграждане на Музей на археологическа и етнографска експозиция „Мирково – вчера и днес“. Основите на сградата, която ще разнообрази архитектурата и градската среда в с. Мирково и ще носи послание за „наследството за утрешния ден“, вече са положени. „Артефакти доказват, че сме наследници на велик народ, който в годините е устоял и е запазил своята идентичност“, казва кметът на селото Цветанка Йотина. Тя разказва, че разкопки на екип от Нов български университет в няколко части на землището на Мирково удостоверяват, че 5 хил. г. пр.Хр. там е имало живот. Очаква се музеят да отвори врати през 2023 г. Проектът се изгражда със средства по „Българските добродетели“, като общината също има финансов принос. През 2021 и 2022 г. по благотворителната програма е подменено изцяло уличното осветление в Мирково с нови ЛЕД лампи. А през есента на 2021 г. са ремонтирани улици и монтирани нови ЛЕД осветителни тела в с. Бенковски. В Мирково предстои да бъде изградена голяма детска площадка с атрактивни съоръжения. В Етрополе с дарение по програмата в момента се реализира голям ремонт и мерки за енергийна ефективност в Професионална гимназия „Тодор Пеев“.

За пример

В с. Чавдар вече е обновена детска площадка с нови съоръжения, беседка, изградени алеи и осветление, каквото преди ремонта не е имало. „Радвам се, че „Елаците-Мед“ и другите дружества от Група ГЕОТЕХМИН имат възможност да помагат както тук, така и на други места в района и той става все по-привлекателен за хората, които живеят тук, и за туристите, които го посещават“, казва инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на „Елаците-Мед“. Поредното доказателство, че партньорството по Благотворителната програма „Българските добродетели“ е трайно, е фактът, че в с. Чавдар по идея на общината за втора поредна година се извършват безплатни профилактични медицински прегледи на местните хора от специалисти. Така на живеещите не им се налага да пътуват до друго населено място, за да търсят лекари. Съгласно подписано 3-годишно споразумение между Група ГЕОТЕХМИН и Община Чавдар там е подпомогнат ремонт на хижа „Сакарджа“, която се намира непосредствено под едноименния връх и отново ще бъде отворена за планинарите. Дарени са средства за ремонт на църквата „Св. архангел Михаил“, построена през 1883 г. и изографисана в духа на Самоковската школа.

Партньори на общините

Проекти по Благотворителната програма „Българските добродетели“ се реализират едновременно в петте общини на дейност. Те са договорени между местните власти и основателите на програмата и имат социален и дългосрочен ефект. Така например в Златица се извършва ремонт на улици. Дарени са средства за ремонт на църквата в с. Петрич. В Община Челопеч ще стартира изграждане, разширение и преустройство на пет детски площадки, като по този начин Група ГЕОТЕХМИН продължава успешно своето партньорство с местната власт за инвестиции, насочени към децата.

Направеното по Благотворителната програма „Българските добродетели“, което е в допълнение на социалната отговорност към служителите, техните деца и пенсионерите, се оценява от местните хора. В реализирането на каузите участват основателите на програмата, служителите, а често в дарителски инициативи се включват и членове на техните семейства. Според направено през 2022 г. допитване сред широк кръг представители на местните общности в пет общини на основната дейност на Група ГЕОТЕХМИН, Благотворителна програма „Българските добродетели“ и другите инициативи на Група ГЕОТЕХМИН допринасят за устойчивото развитие и благосъстоянието на обществото.

Красимир Петров

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ