Спад с 30 % на акциите на „Газпром“ заради неплащане на дивиденти

Спад с 30 % на акциите на „Газпром“ заради неплащане на дивиденти

Спад с 30 % на акциите на „Газпром“ заради неплащане на дивиденти

Руският газов гигант „Газпром“ реши да не изплаща дивиденти по икономическите резултати от миналата година. Това се случва за първи път от 1998 г. и доведе до спад на акциите от около 30 % след обявяване на решението, съобщава Ройтерс.

„Акционерите решиха, че в сегашната ситуация не е препоръчително да се плащат дивиденти въз основа на резултатите от 2021 г.“, каза заместник-изпълнителният директор Фамил Садигов.

„Приоритетите на „Газпром“ в момента са изпълнението на инвестиционната програма, включително руската регионална газификация“, отбелязва той.

Акциите на „Газпром“ паднаха след решението, което отмени препоръката на борда за изплащане на дивидент от 52,53 рубли на акция – исторически най-високата стойност за компанията. В 10:56 московско време спадът в стойността им съставляваше повече от 30% и се търгуваха при минимум 207,69 рубли, съобщава Газета.Ru.

Руската рубла намали ръста си в рамките на деня заради действията на „Газпром“, но все още отбелязва леко повишаване с 0,8 % до 52,80 рубли за долар, след като премина границата от 50 рубли в сряда за първи път от май 2015 г.

Според Investing.com към 12:21 акциите на „Газпром“ се продаваха за 221.61 рубли, което представлява спад от 25,55 %. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ