Правилото за Зукърърг за наемане на идеалните кадри

Правилото за Зукърърг за наемане на идеалните кадри

Искате да изградите компания, динамична и доминираща колкото Facebook? Според Марк Зукърбърг, начинът да го направите е напълно да промените философията си за наемане на служители.

По време на публична Q&A сесия в Барселона тази сряда, основателят и главен изпълнителен директор на Facebook бе попитан за начините, по които привлича най-добрите таланти. Той разкри простото, но противно на общоприетите норми правило, което следва, когато не иска най-квалифицираните кандидати да му се изплъзнат.

„Когато трябва да наемам служители, които да работят пряко за мен, избирам само онези, за които сам бих работил”, каза Зукърбърг. Той назова Шерил Сандбърг, главният оперативен директор на социалната мрежа, като пример за личност, пред която с удоволствие би отговарял, в случай че „Facebook изчезне и ми се наложи да се занимавам с нещо друго”.

Всяка организация има нужда от стратегия за отсяване на неподходящите кандидати, тъй като повечето компании, и особено онези, които се разрастват, имат повече работа за вършене, отколкото служители, които да я свършат, смята Зукърбърг. „Бихте могли да направите компромис с качеството днес и да изпълните по-голям брой от задачите си в следващите 6 месеца”, но фирмите, които подхождат по този начин, често съжаляват по-нататък.

От това убеждение произхожда и законът на основателя на Facebook. „Това правило ми служи много добре”, заяви той. „Смятам, че докато човек се придържа към него, когато избира хората, с които да работи, не би могъл да сбърка.”

Източник: Inc.com  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ