Най-релаксиращата песен

Мелодията “Weightless” на музикантите от Манчестър Marconi Union е най-релаксиращата песен, правена някога, твърди специалистът в областта на лечение на стреса Дейвид Луис.

Той разказва пред сайта Shortlist за изследване по поръчка на марката козметика за вана и душ Radox Spa, която платила, за да бъде открита най-отпускащата и благоприятна за човека музика. По думите му наблюдение на реакцията на мозъка сред пациенти показало, че тя навлиза на много дълбоко ниво в него, стимулирайки не само зоните му за обработка на звука, но и тези, които се свързват с емоциите. Песента работи, като използва специфични ритми, тонове, честоти и интервали за релаксация на слушащия. Продължителният и ритъм от 60 удара за минута води до синхронизация на мозъчните вълни и сърдечния пулс – процес, назоваван на англ. ез. “entrainment”. Ниските подчертани басови тонове релаксират слушателя, докато свистящите звуци за фон създават усещане за лек транс, в който човек се потапя дори по-дълбоко в успокоението си.

След като бе удостоена с титлата „най-релаксираща” през миналата година, “Weightless” привлече вниманието в YouTube, където я слушат милиони. Можете да я чуете след текста. 

Освен нея, авторите на изследването посочват и други песни с доказан релаксиращ ефект - “Electra” на “Airstream”, “Mellomaniac” (Chill Out Mix) на DJ Shah, “Watermark” на Enya, “Strawberry Swing” на Coldplay, “Please Don’t Let Go” на Barcelona, “Pure Shoes” на All Saints, “Someone Like You” на Адел, „Canzonetta Sull’aria” на Моцарт и “We Can Fly” на Café Del Mar.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ