Олимпийските спортове, които изчезнаха

Олимпийските спортове, които изчезнаха

Олимпийските спортове, които изчезнаха

Откакто съвременните летни олимпийски игри се възраждат в Атина през 1896 г. спортните събития са се променяли с всяко изминало издание. Постоянно се появяват нови дисциплини, които заменят старите. В Лондон тази година спортистите се състезават в 32 различни спорта. От тези 32, само пет - лека атлетика, стрелба с лък, плуване, гимнастика и фехтовка са участвали последователно в Олимпиадата от 1896 г. досега. Всеки път спортовете на събитието са различни, но има 13 от тях, които Олимпиадата е „убила”. Електронното издание 24/4 Wall St. Wire разказва за тях и за бледото им участие на Игрите.

1. Влекач на войната

> Въведена през 1900 г.

> Брой Олимпиади: 6

> Последно играна: 1920 г.

„Влекач на война” се провежда за първи път по време на Олимпийските игри в Париж през 1900 г. и е организирана в шест различни игри. Победители са мултинационални екипи: датски и шведски отбор печелят през 1900 година, през 1906 г. печели немско-швейцарският отбор.

2. Алпинизъм

> Въведен през 1932 г.

> Брой Олимпиади: 2

> Последно игран: не се знае

През 1924 г., в първите Зимни олимпийски игри в Шамони са раздадени първите медали за алпинизъм или планинско катерене. Те са връчени за най-забележителните постижения в алпинизма от предишните игри дотогава. Първите медали - 7 на брой са присъдени посмъртно на членовете на неуспешн британска експедиция до връх Еверест. Впоследствие, два медала са дадени през 1936 г.

3. Състезание по изкуства

> Въведено през 1912 г.

> Брой Олимпиади: 7

> Последно играна: 1948 г.

Началото е в Стокхолм през 1912 година. Те са част от визията на Пиер дьо Кубертен, основател на Международния олимпийски комитет (МОК) през 1894 г., която имал за Олимпийските игри. Дьо Кубертен по-късно ще спечели златен медал за литература. През 1948 г. 25 страни са изпратили артисти в Лондон, за да се конкурират в архитектурата, живописта, скулптурата, литературата и музиката. Това е последният път, когато изкуствата са включени в олимпийските игри.

4. Крикет

> Въведен през: 1900 г.

> Брой Олимпиади: 1

> Последно игран: 1900 г.

През 1900 г., крикетът е олимпийски спорт в Париж със само два участващи отбора, Великобритания и Франция. Те играят след като Белгия и Холандия се оттеглили. Екипът на Великобритания се състои предимно от членове на Клуба на „Девън Каунти Уондърърс”, много от тях играчи на непълно работно време, които са били на обиколка във Франция. Френският отбор е съставен от много британски емигранти, които живеели в Париж. Играта първоначално е бил предназначена да бъде включена като част от програмата в първите олимпийски игри през 1896 г., но това не става поради липса на участници.

5. Крокет

> Въведен през: 1900 г.

> Брой Олимпиади: 1

> Последно игран: 1900 г.

Крокетът е включен само веднъж в Игрите през 1900 г. на олимпийските игри в Париж. Медалите са за мъже, както индивидуални, така и за двойки. Всичките шест медала за индивидуални състезатели са спечелени от Франция, както и златото на двойки. Състезанието е и първото олимпийско събитие, в което са участвали жени.

6. Игра на дланта

> Въведен през: 1908 г.

> Брой Олимпиади: 1

> Последно игран: 1908 г.

"Игра на дланта" прави първото си и единствено участие през 1908 г. в Лондон. Аристократичният френски спорт се счита за ранен предшественик на тениса и първоначално е бил игран с дланта на ръката, а не на ракета. През 1908 г. се е играл с тежки дървени ракети и топки, които са имали коркови центрове. Американският магнат Джей Гулд II печели златен медал, докато конкурентите от Великобритания печелят сребърен и бронзов.

7. Лакрос

> Въведен през: 1904 г.

> Брой Олимпиади: 2

> Последно игран: 1908 г.

Лакросът е игран само на игрите през 1904 в Сейнт Луис и на тези през 1908 г. в Лондон, въпреки че е включен като демонстрационен спорт, а не официален през 1928 г., 1932 и 1948 г. През 1904 г. Канада участва с два отбора, тъй като спортистите са регистрирани като физически лица в Олимпийските игри до 1908 г.

8. Моторни лодки

> Въведен през: 1908 г.

> Брой Олимпиади: 1

> Последно игран: 1908 г.

Състезанието с моторни лодки се появява веднъж на игрите в Лондон през 1908 г. То не е включено в програмата, защото по правило Олимпийската харта забранява дейности, които силно разчитат на механизирано задвижване. Трите състезания се състоели от пет обиколки на една морска миля.

9. Пелота

> Въведен през: 1900 г.

> Брой Олимпиади: 1

> Последно игран: 1900 г.

Според Дейвид Голдблат и Джони Актън, автори на "Как да гледаме Олимпиадата", пелота е високоскоростна игра с хвърляне на топка върху стена с помощта на извита кошница или друг инструмент. Както и при крокета и крикета тя е била официален олимпийски спорт само през 1900г. в Париж. Единственият златен медал е спечелен от двама испанци, а единственият сребърен от двама французи. На олимпийските игри през 1992 г., проведени в Барселона Пелота е включен като демонстрационен спорт.

10. Поло

> Въведен през: 1900 г.

> Брой Олимпиади: 5

> Последно игран: 1936 г.

За първи път участва като олимпийски спорт в Париж през 1900 г. Полото е древна игра, която води своя произход от Китай, Иран и Индия. Поради недостиг на квалифицирани играчи, играта включва четири смесени екипа от Мексико, Англия, Испания, Франция и САЩ. Играта не е включена в Игрите от 1904 г., заради разходите за транспортиране на коне на хиляди мили.

11. Ракети (вид тенис)

> Въведен през: 1908 г.

> Брой Олимпиади: 1

> Последно игран: 1908 г.

Играта на ракети е подобна на днешния скуош. Все пак има няколко разлики, включително оборудването. Играта води своите корени от 18-ти век във Великобритания, където лишените от свобода в затворите се забавлявали по този начин. През 1908 г. на Игрите в Лондон е имало участници само от Великобритания.

12. Роке

> Въведен през: 1904 г.

> Брой Олимпиади: 1

> Последно игран: 1904 г.

Единственият път, когато Роке се появява като олимпийски спорт е в Сейнт Луис през 1904 г., за да замени крокета. Роке е считан за американската версия на крокета. Създадена от Самуел Кросби, играта се играе на твърди кортове. Единствените участници в състезанието са американци. Спортът остава популярен в Съединените щати за още няколко десетилетия след появата си на олимпийските игри.

13. Аеронавтика

> Въведен през: 1936 г.

> Брой Олимпиади: 1

> Последно играна: 1936 г.

Швейцарецът Херман Шрайбер вероятно се е чувствал доста добре подготвен за златен медал, преди да се конкурира в аеронавтиката през 1936 г. на Олимпийските игри в Берлин. В края на краищата той е бил единственият участник. Събитието включвало планер, който се изстрелвал от бънджи. Въпреки че се счита за демонстрационен спорт, а не за състезание за медал ,от Международния олимпийски комитет одобрили събитието за Игрите през 1940 г. в Токио. Но след Втората световна война играта спира. Шрайбер е все още единственият участник по аеронавтика на Олимпийските игри.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ