Световните цени на храната отбелязаха исторически скок

Световните цени на храната отбелязаха исторически скок

Световните цени на храната отбелязаха исторически скок

Световните цени на храните са скочили с 10% през месец юли, предизвикайки опасения за най-бедното население на планетата, предупреждава Световната банка. Банката заяви, че горещата вълна в САЩ и сушата в някои части на Източна Европа са отчасти виновни за нарастващите разходи. Цената на основните зърнени култури като царевица, пшеница и соя има най-драматичните увеличения, описани от президента на Световната банка като "исторически", предава BBC.

Банката предупреждава, че страните вносителки на зърно ще бъдат особено уязвими. От юни до юли тази година, цените на царевицата и пшеницата са се повишили с 25%, докато цената на соята се е увеличила с 17%, казват от Световната банка. Само цената на ориза е намаляла с 4%. В Съединените щати най-тежката суша от половин век насам навреди на културите от царевица и соя, докато в Русия, Украйна и Казахстан житните култури са били силно повредени.

Световната банка заяви, че използването на царевица за производство на биогорива, което представлява 40% от производството на царевица в САЩ - е ключов фактор за рязкото покачване на цената на царевицата в САЩ. Като цяло индексът на цените на храните на Световната банка, който следи цените на международно търгуваните хранителни стоки е с 6% по-висок от този през юли миналата година и с 1% над предишния си връх, през февруари 2011.

Организацията призова правителствата да подкрепят програми за защита на най-уязвимите общности от увеличението на цените на храните.

"Ние не можем да позволим тези исторически увеличения на цените да се превърнат в заплаха за за семействата, които да ядат по-малко питателна храна, за да се компенсират високите цени", каза президента на Световната банка Джим Йонг Ким. Според него Северна и Субсахарска Африка и Близкия Изток са сред тези, които са най-изложени на най-голям риск от тези увеличения на цените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ