Шест рекорда на Гинес при първата в света океанска гребна експедиция от Антарктида

Шест рекорда на Гинес при първата в света океанска гребна експедиция от Антарктида

Шест рекорда на Гинес при първата в света океанска гребна експедиция от Антарктида

Не просто успешно, а с цели шест рекорда на Гинес приключи първата в света експедиция с гребна лодка от Антарктида през Южния Океан. Тя се проведе под флага на реномирания “Изследователски Клуб” (“The Explorers Club”), основан през 1904 г., под чиито флагове са били и първите експедиции до Южния и Северния Полюс, Еверест, Луната и др., а в нея имаше и българско участие в лицето на банкера и приключенеца Стефан Иванов, който през 2020 г., заедно със сина си Максим, прекоси Атлантика с гребна лодка.

Лидер на екипа, покорил морския маршрут с гребане беше исландецът Фиан Пол - изследовател с най-много Гинес рекорди в света, като след настоящата експедиция броят им вече надвишава 40 и добавя към постиженията:

  1. Първа гребна експедиция от Антарктида
  2. Първа гребна експедиция в Южния океан от юг на север
  3. Първа гребна експедиция в Шотландско Море
  4. Най-южна стартова точка на океанска гребна експедиция
  5. Най-бърза гребна експедиция в Южния Океан
  6. Най-бърза полярна гребна експедиция

 “Това беше най-трудната експедиция, която съм организирал, логистично и като метеорологични условия. Все още имам болки в ръцете си.”, споделя Фиан Пол.

“Тази гребна експедиция в Южния ледовит океан ме изведе най-далеч от зоната ми на комфорт, но пък ми донесе безкрайно удовлетворение.“, разказа българският участник Стефан Иванов. „ Борихме се с поривисти ветрове, огромни вълни, пронизващ студ и влага.  За  сметка на това обаче бяхме като в ледена приказка - заобиколени от айсберги и от време на време посещавани от китове, пингвини, тюлени и албатроси. Осъзнахме за пореден път колко наложително е всички да се включим в опазването на екологичния баланс на планетата.”, допълва той.

Стефан Иванов по време на експедицията.

“Вярваме, че успехът стои единствено извън зоната на комфорт, че смелостта да последваш една мечта, дори всички да ти казват, че тя е невъзможна, те прави истински приключенец, а и истински предприемач.“, споделят на свой ред Тенко Николов, главен изпълнителен директор и Иво Ценов, основател на българската ИТ компания  SiteGround, която е основен спонсор на международната експедиция.

Сред останалите участници в нея са опитни океански и/ или състезателни гребци и мореплаватели като Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ.

От самото начало експедицията следваше и специална мисия да подпомогне за обявяването на нови защитени зони от над 4,000,000 км2 в Южния океан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ