Работният график на бащата влияе на поведението на сина

Работният график на бащата влияе на поведението на сина

Работният график на бащата влияе на поведението на сина

Поведението на момчетата зависи от това колко време бащите им отделя на работата си и колко - на семейството, сочат резултатите от изследвания, проведени от австралийски учени.

Те периодично проследявали поведението на близо 3000 момчета и момичета, като отчитали и броя часове, които родителите посвещавали на работата си. Проверките били извършвани по време на 5,8 и 10-годишната възраст на децата. Така била установена ясна зависимост, че синовете на бащи, които работят повече от 55 часа седмично, имат проблеми с поведението в сравнение с децата на по-малко заети мъже.

Наследниците на професионално претоварени бащи по-често проявявали агресия, непослушание и неспособност да контролират емоциите си. Интересна подробност е, че в такива семейства, където има и момичета, отсъсвието на таткото не се отразявало на поведението им. Авторите на изследването обаче не изключват възможността недостига на внимание от страна на бащага да дава отражение при момичетата в по-късна възраст от проследените.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ