Български студенти с признание за свръхикономична кола

Български студенти с признание за свръхикономична кола

Български студенти с признание за свръхикономична кола

Български студенти от Техническия университет в София успяха да се класират на второ място в своя клас в рамките на тазгодишното състезание „Шел Еко Маратон“ в Ротердам, като представиха създаден от тях свръхикономичен автомобил. Тяхната кола може да измине близо 100 км с литър бензин или близо 200 км с 1 кв/ч електроенергия, става ясно от репортаж на bTV. Съгласно днешните цени на тока, това означава, че автомобилът би изминал разстоянието от около 200 км с електричество за около 15 стотинки.

Колегите им от ТУ Варна са подобрили годишния си резултат като са се наредили на 41. място.

При суперикономичените автомобили са най-важни килограмите на колата и уменията на шофьора, обясняват младите инженери. Миналогодишният им автомобил е тежал 110 кг, а представеният сега е 85. От голямо значение е колкото може по-дълго да се кара по инерция, защото трябва да се спестява от енергията.

Варненският отбор участва в клас Прототип, задвижван от двигател с вътрешно горене. Неговият автомобил е изработен от алуминий и стъклопласт. Разполага с двигател от 35 куб. цм, подобен на тези, които се слагат в косачките. Развива максимална скорост от 60 км/ч.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ