Защо мигаме толкова често

Защо мигаме толкова често

Защо мигаме толкова често

Някога обръщали ли сте внимание колко често мигате? Ще се изненадате вероятно да узнаете, че средно това действие се извършва по 15-20 пъти в минута. По тази причина, на практика, около 10% от времето ни за бодърстване прекарваме със затворени очи, пише Popular Science.

Физиологичният смисъл на тази процедура е ясен: мигането овлажнява очната ябълка и защитава от сухота, прах и пр.

Но някои учени смятат, че мигаме много повече от необходимото за поддържане на хигиената на очите. Група японски изследователи предлагат допълнително обяснение по този повод: мигането ни помага и да съберем мислите си, да се фокусираме върху света около нас.

Хипотезата се родила след като специалистите обърнали внимание на един интересен факт: не мигаме на случаен принцип, колкото и да изглежда спонтанно и рефлекторно това действие, то може да се измери и предскаже с голяма вероятност. Например, при четене, мигаме в края на всяко изречение, а когато слушаме – по време на речевите паузи. Учените също така забелязали, че когато група хора гледа едновременно един и същи видеоматериал, всички мигат едновременно при прекъсване в отделните действия.

Оттук изследователите извеждат предположението, че мигайки, ние подсъзнателно даваме възможност на ума да отдъхне като изключи визуалните стимули за сметка на по-висока концентрация на вниманието.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ