Когато морето свети нощем (природен феномен)

Източник: блогът A+. 

Ремко Доума е холандски фотограф, който смята за свой дом Пунта дел Есте, Уругвай. Там живее от дете. Страстта му в професионален план е да заснема природата, особено пейзажи в Южна Америка, които спират дъха. 

За негово щастие, а също и за наше - на наблюдателите, Доума успя да стане свидетел на рядък природен феномен - море със светещи в ярко синьо вълни през нощта в Манантиалес, Уругвай. Фотографът го засне в красиви снимки, които споделя. 

Феноменът на светещите в луминисцентно синьо вълни е наричан още "морски искри". Проблясъците на водата се дължат на биолуминисценция на живи организми като светулките и планктона, които могат да светят нощем. Конкретното светлинно шоу в Манантиалес е дело на организми на име аlexandrium fraterculus. За разлика от noctiluca и други организми от разреда динофлагелата, тези не са токсични. 

Учените не са съвсем сигурни защо светят, но една от хипотезите им гласи, че по този начин се опитват да се опазят от хищниците в морето. Когато са провокирани от движение, като разбиването на вълните, организмите излъчват светлината си. Ако човек реши да поплува нощем в този фантастичен пейзаж, тялото му може също да засвети в ярко синьо временно, след като излезе мокър от морето, покрит с "морски искри". Обикновено хората не са отблъснати да го сторят, напротив, този красив цъфтеж ги привлича да се приближат, за разлика от други хищници. 

Ето и снимки на природния феномен. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ