Роди се 5-милионното бебе, заченато ин витро

Роди се 5-милионното бебе, заченато ин витро

Роди се 5-милионното бебе, заченато ин витро

В света се е родило 5-милионното бебе, заченато чрез ин витро оплождане. Неговата поява е забележително събитие за напредъка на медицината и лечението на стерилитета. Това обявиха експерти от Европейска асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), по време на конференция в Истанбул.

Първото в света "бебе в епруветка" е родено през 1978 г., припомня BBC. Това е малката Луиз Браун. Днес, вече близо 350 хил. деца се раждат и радват семействата си всяка година, благодарение на метода на оплождане ин витро. Това е 0,3% от всичките, общо 130 милиона бебета, които годишно се раждат на планетата.

Преценката на експертите, че 5-милионното бебе се е появило се основава на медицински статистики за този вид оплождане до 2008 г. и на прогнозни данни за следващите 3,5 г., за които все още няма информация.

Всяка година се правят 1,5 млн. оплождания ин витро, една трета от които в Европа. Степента на успеваемост зависи от възрастта на жената. При жените под 35 г. тя е над 33%. При тези под 35-37 – 27,2%. При жените между 38 и 39 – 19,3%, а при тези под 40-42 – 12,5%.

Асистираната репродукция е метод, който в началото предизвиква остри дискусии, но след това е всепризнат като ефикасно лечение от помощ на безплодните двойки. При него оплождането се извършва извън тялото на жената, в лабораторни условия, откъдето идва названието „бебе в епруветка”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ