Продуктите, които ни развалят настроението

Продуктите, които ни развалят настроението

Продуктите, които ни развалят настроението

Диетолози и психолози от цял свят отдавна са го казали – ако искате да се успокоите след гневен изблик, да оправите настроението си, да прогоните тъгата, хапнете! Храната и самият процес на хранене стимулират производството на ендорфини – хормоните на щастието.

Но далеч не всички продукти повишават настроението. Някои са с напълно неутрално действие, а други са коварни – зареждат ни с кратък прилив на ентусиазъм, след който рискуваме да изпаднем в още по-лошо настроение. Американски учени решиха да съставят списък на едни от най-често употребяваните в ежедневието храни, способни да ни развалят настроението.

1. Чипс

Съдържат редица вредни киселини, както и канцерогенното вещество акриламид. Комбинацията от тях блокира естествения приток на ендорфини, което веднага води до спад в настроението.

2. Пушени меса

Промишлено приготвените пушени меса и колбаси съдържат голямо количество захар, соли, консерванти и нитрати, които натоварват метаболизма и като следствие могат да предизвикат лошо настроение.

 3. Сладките безалкохолни напитки

Употребата им води до рязко покачване на нивото на кръвната захар, последвано от рязък спад, което води до понижаване и на настроението. Колкото и странно да ви звучи, редовното прекаляване със сладки безалкохолни напитки се смята от медицината за един от потенциалните фактори за отключване на депресия.

 4. Маргарин

Съдържа изкуствено синтезирани мастни киселини и редица изследвания са потвърдили, че по тази причина може да влияе негативно на настроението.

 5. Обработени тиквени семки

Съдържат калиев бромаг, който блокира усвояването на йод от щитовидната жлеза. Печените и осолени семки също са оценени от медицината като един от продуктите, потенциално способни да развалят настроението. Слава богу, ефектът е краткосрочен.

6. Сладки тестени изделия

С уговорката – когато започвате деня с тях. И въобще – лъвска доза въглехидрати на закуска никак не е препоръчителна, тъй като организмът се събужда малко по-късно от мозъка и на храносмилателната система й трябва малко повече време, за да преработи пълноценно изобилието от въглехидрати. Забавянето на нормалният й ритъм нарушава и производството на хормони, включително и на тези, които се грижат за добрто настроение.

 7. Фъстъци

Солените ядки на рафтовете в магазина съдържат натриев глутамат и огромно количество добавки и подобрители с неясен произход. За най-голямо всеобщо учудване този продукт, в този си вид също е способен да окаже крайно негатвино влияние на настроението.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ