Проучване: Студът по-често причинява смърт от жегата

Проучване: Студът по-често причинява смърт от жегата

Проучване: Студът по-често причинява смърт от жегата

В студените дни хората умират по-често, отколкото в големите жеги. Такива са изводите на американски екип,  който е проучил около 74 млн. смрътни случая в 13 страни в света от 1985 до 2012 г.

7,3% от смъртните случаи са свързани със студа и само 0,4% - с жегата според изследването, представено в списание Lancet.

Екипът е стигнал до неочакван извод: екстремните явления и температури в природата са виновни за само 11% от „сезонната” смъртност. От прегряване и преохлаждане на организма умират не голям брой хора, твърдят авторите.

Методът за обработка на данните е обхващал информация за времето, замърсяването на въздуха и смъртността в 384 града на планетата. За всеки град била установена температура, при която хората умират най-рядко. Почти навсякъде оптималната температура е била по-близо до горните стойности. В САЩ например 84% от дните били по-хладни от оптималното, а само 16% - по-топли.

Във всеки град освен това били определени 2,5% най-студени и най-топли дни – и проверили колко от настъпилите през тези дни смърти могат да бъдат обяснени с времето.

Въпреки „лидерството” на студа, учените отбелязват, че екстремния студ е довел до 10% от смъртите през студените дни, а аномалната жега – до почти половината смъртни случаи.

Повишената опасност от студа обаче може да се дължи частично и на факта, че екипът не е включил в наблюдението градове от Африка и Близкия Изток.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ