Разчетоха най-старата човешка ДНК

Разчетоха най-старата човешка ДНК

Разчетоха най-старата човешка ДНК

Група учени от Германия, Испания и Китай разчете най-древния митохондриален геном на представител на рода Homo. За това съобщава сп. „Нейчър”.

ДНК е била взета от останки на древни хора, намерени в Сиера де Атапуерка в Испания, а по-точно в пещерата Сино де лос Уесос (буквално „яма за кости“). Скелетите принадлежат на 28 души, живели преди над 300 хил. години преди нашата ера. Те са на така наречените Хайделбергски хора – изчезнал вид от рода Homo. Досега генетиците не успяваха да извлекат ДНК за анализ от толкова древни останки.

Групата на Матиас Майер от института „Макс Планк” обаче разработи методика, която позволи това да се случи. Анализът позволил на учените да направят няколко важни извода. Първо, съдейки по броя на мутациите, костите може да се датират до 400 000 години преди наши дни. Второ, хората от испанската пещера били еволюирали много скоро от предците си – така наречените денисовани. Най-важното обаче е, че човечеството вече може да вади информация от по-древни „свидетели”, отколкото когато и да било в историята. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ