Седмица къмпинг рестартира биологичния часовник

Седмица къмпинг рестартира биологичния часовник

Седмица къмпинг рестартира биологичния часовник

Една седмица къмпинг сред природата рестартира вътрешния ни биологичен часовник, твърдят изследователи. Те припомнят, че в модерния живот съществуват множество обстоятелства, които ни пречат да се наспиваме, пише Би Би Си. Такива фактори са постоянният живот на изкуствена светлина и намаленият досег на хората до слънцето.

Според учените електрифицирането от 30-те години на 20 век насам е променило естественото ни еволюционно развитие и ни е накарало да стоим будни по тъмно далеч по-дълго, отколкото е било природно заложено. Наблюдавайки нивата на хормона мелатонин в телата на доброволци, изложени на изкуствена и естествена светлина в града, наблюдателите стигат до заключението, че модерният живот е довел до около 2 часа закъснение във физиологичния ни часовник.

Учените са изследвали и група къмпингуващи за седмица в Колорадо, на които е била забранена употребата на фенерчета и електронни устройства. Хората са прекарали дните си, нощувайки в палатки сред зеленина. След престоя им е станало ясно, че вътрешният часовник на всеки от тях се е синхронизирал с изгрева и залеза на слънцето. По време на къмпинга те са били изложени на 400% повече слънчева светлина в сравнение с ежедневието им.

Авторите са съгласни, че не е възможно да излезем постоянно на палатки, но някои малки, простички промени в начина ни на живот могат да ни помогнат да се сдобием с ползите на съня под небето. Например, като започваме дните си с разходка в парка рано сутрин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ